Lietuvos TSR valstybinė leidykla

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Lietuvos TSR valstybinė leidykla – Lietuvos knygų ir periodinės spaudos leidimo įstaiga, veikusi 1940 m. rugsėjo mėn. – 1941 m. birželio mėn. ir 1944 m. rugpjūčio – gruodžio mėn. Kaune, 1942 m. rugsėjo mėn. – 1944 m. liepos mėn. Maskvoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos TSR valstybinė leidykla įkurta vietoje nacionalizuotų daugiau kaip 40 Lietuvoje veikusių privačių ir visuomeninių organizacijų leidyklų (Spaudos fondas, „Sakalas“, Šv. Kazimiero draugijos, „Dirva“, „Šviesa“ ir kt.) bei spaustuvių („Raidė“, „Varpas“, „Vaizdas“ ir kt.). Turėjo leidybos, 53 prekybos ir gamybos skyrius, filialus rajonuose.

Išleido originalių lietuvių autorių (Juozas Baltušis, Petras Cvirka, Liudas Gira, Julius Janonis, Kostas Korsakas, Salomėja Nėris, Antanas Venclova ir kt.) ir verstinių (Čarlzas Dikensas, Nikolajus Ostrovskis) grožinės literatūros, istorinės politinės tematikos knygų, vadovėlių; iš viso – apie 1200 knygų.[1]

1945 m. vietoje Lietuvos TSR valstybinė leidyklos įsteigtos:

Direktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Lietuvos TSR valstybinė leidykla. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIII (Leo-Magazyn). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. 332 psl.