Lietuviški laikraščiai Jungtinėje Karalystėje

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Lietuviški laikraščiai Jungtinėje Karalystėje – emigrantams iš Lietuvos skirta spauda.

Šiuo metu Anglijoje leidžiami trys lietuviški laikraščiai: „Mano Anglija“ (4 000 egz.), kuris pakeitė šešerius metus leistą savaitraštį „infoZONA“, „TIESA“ (15 000 egz.) (trūksta šaltinų) ir „Info Ekspresas“.

Šių, kas savaitę pasirodančių, laikraščių redakcijos įsikūrusios Londone, čia jie ir leidžiami. Vėliau, pagal galimybes, išplatininami į kitas šalies vietas.

Laikraštis „Info Ekspresas“ leidžiamas kas dvi savaites, redakcija taip pat įsikrusi Londone. Pagal galimybes laikraščiai platinami Londone, kitose šalies vietose ir Šiaurės Airijoje.

Laikraščiai turi savo interneto svetaines.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis lietuviškas leidinys Jungtinėje Karalystėje – „Užsienio ir vidaus žinių biuletenis“ pasirodė 1947 m. liepos 25 d., Didžiosios Britanijos lietuvių sąjungos (DBLS) Archyvuota kopija 2010-01-11 iš Wayback Machine projekto. iniciatyva. Vėliau laikraštis buvo pavadintas „Britanijos lietuviu“, o nuo 1953 m. rugsėjo pavadinimas pakeistas į „Europos lietuvį“ ir kas mėnesį pasirodo iki šiol. Vyr. redaktorius E. Gasperas.

Įvairiose Anglijos vietovėse taip pat buvo leidžiama nedidelio tiražo ir apimties leidinių: „Išeivių draugas“ (1969–1993 m.), „Šaltinio žurnalas“ (1969–1993 m.), „Šiaurės Anglijos lietuvių biuletenis“ ( Mančesteryje), vėliau pavadintas „Anglijos lietuvių biuleteniu“.

Nuo 1993 m. atvykėlių poreikiams tinkamos spaudos niša buvo tuščia, kiek vėliau pasirodė „Londono žinios“ (trūksta konkretumo – kelintais metais pasirodė „LŽ“?). Tačiau dėl finansavimo trūkumo, netrukus užsidarė. 2004 m. pasirodė tokio pat pavadinimo laikraštis, tačiau jo leidėjai nuo pat pradžių pažymėjo, kad su pirmosiomis „Londono žiniomis“ neturi nieko bendra. Šiuo metu šis lietuviškas savaitraštis leidžiamas 10 000 egzempliorių tiražu, Londone.

Tais pačiais 2004 m. pasirodė „Infozona“ – lietuviškas savaitraštis Didžiosios Britanijos lietuvių bendruomenei. Nuo 2011 m. vietoj „Infozonos“ pradėtas leisti naujas savaitraštis „Mano Anglija“. 4000 egz. tiražo „Mano Anglija“ leidėjas: kompanija Infozona Ltd. (direktoriai Remigijus Kostrovickas ir Laurynas Grainys), redaktorė Zita Čepaitė. Leidžiamas Londone. Su kiekvienu parduotu „Mano Anglija“ numeriu nemokamai duodamas naujausias žurnalo „Žmonės“ numeris. Kompanijai taip pat priklauso lietuviškas internetinis portalas apie gyvenimą Jungtinėje Karalystėje Anglija.lt.

2007 m. pasirodė gyvenimo būdo žurnalas Londonietė. Jo leidyba keleriems metams buvo sustojusi, tačiau nuo 2011 m. vėl pasirodė Londonietės spausdintas variantas. Žurnalo redarktorė Dovilė Ilevičiūtė. www. londoniete. lt – populiariausias gyvenimo būdo žurnalas, skirtas Anglijoje gyvenantiems ar šalį aplankantiems lietuviams.

„Tiesos“, trečiojo laikraščio vietos lietuviams, pirmasis numeris pasirodė 2008 m. spalio 2 d. Pirmaisiais leidybos metais ėjęs kas antrą savaitę, nuo 2009 m. rugsėjo tapo savaitraščiu. Tiražas – 15 000 egz. Leidėjas – „Amber Media Group Ltd.“, vyr. redaktorė Margarita Narvydaitė. Leidžiamas Londone, platinamas visoje Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvos Vilniaus ir Kauno oro uostuose.

Pirmasis laikraščio „Info Ekspresas“ numeris pasirodė 2014 m. rugsėjo 11 d. Jis, kaip ir „TIESA“, yra nemokamas, leidžiamas Londone ir platinamas Londone, jo apylinkėse bei Šiaurės Airijoje. Tiražas – 12 000 egz. Leidėjas – „UJS Publishing“, redaktorė – Agnė Norkūnaitė.

Kiti periodiniai leidiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jungtinėje Karalystėje bandyta leisti ir daugiau lietuviškų spaudinių. Daugelis jų neatlaikė konkurencijos, pritrūko lėšų ir užsidarė. Kiti leidžiami nereguliariai, tad apie jų realų egzistavimą sunku kalbėti. Čia paminėti likusieji leidiniai, apie kuriuos pavyko rasti informacijos.

„Londono NORIU“ – lietuviškas informacinis leidinys, skirtas asmeniniams ir reklaminiams skelbimams. Nebeleidžiamas. Veikia interneto skelbimų svetainė.

„Britanijos lietuvių balsas“ – mėnesinis leidinys, leidžiamas Lietuvių kultūros ratelio Britanijoje. Redaktorius Klemensas Tamošiūnas.

„Emigrantai“ – lietuviškas žurnalas. Leidėja Gintarė Jurgelaitytė.

„Lines“ – dvimėnesinis leidinys anglų kalba. Redaktorė Vida Gasperienė.

„Londonietė“ – pirmasis gyvenimo būdo žurnalas Jungtinėje Karalystėje, pradėtas leisti 2007 m. Netrukus leidyba nutrūko, tačiau tebeveikia interneto svetainė.

„Vieni“ – Londono Šv. Kazimiero parapijos leidinys, redaguojamas kun. Petro Tverijono

Lietuviško žodžio aktualumas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu čia gyvena virš 200 000 lietuvių emigrantų – daugiau nei Klaipėdoje, trečiajame pagal dydį Lietuvos mieste. Kartu su didėjančia lietuvių diaspora, auga ir lietuviškos spaudos aktualumas.

Lietuviški laikraščiai vykdo ne tik pagrindines informacines funkcijas, bet ir atlieka savotišką grandies, siejančios emigrantus su savo šalimi, vaidmenį. Lietuviška spauda padeda išsaugoti tautinį identitetą, kalbą, kultūrą, vienija svetur išsibarsčiusius tautiečius. Greta įprastų pasaulio, Lietuvos ir Jungtinės Karalystės naujienų, jų turinyje daug dėmesio skiriama šioms temoms: patriotizmo jausmo skatinimas, lietuviški kultūros renginiai, vakaronės, bendruomenės organizacijų veikla, integravimosi svetimoje šalyje klausimai, reemigracija, vaikų švietimas, lietuvių pasiekimai ir kasdieninės problemos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]