Leonardo Vitale

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Leonardo Vitale (1941 m. birželio 27 d. – 1984 m. gruodžio 2 d.) – Sicilijos mafijos narys, pirmasis Sicilijos mafijos istorijoje tapęs policijos informatoriumi ir liudininku.

1973 metais jis atėjo į Palermo policijos nuovadą ir prisipažino naryste mafijoje, tyčiniais padegimais, pinigų atiminėjimu ir dvejomis žmogžudystėmis. Jis teigė į mafiją įstojęs būdamas 19 metų, dėdės kvietimu.

Vitale liudijimai padėjo apkaltinti daugelį mafijozų, tačiau vėliau jie visi buvo išteisinti, o liudininkas pripažintas psichiškai nesveiku. Buvo teigiama, esą jis išsigalvojo net ir patį gerai organizuotos mafijos egzistavimą. Galiausiai pagal jo liudijimus buvo įkalinti tik du žmonės – jis pats ir jo dėdė. Daug laiko praleidęs psichiatrinėje ligoninėje, buvęs mafijozas laisvę atgavo 1984 metų birželį, kai jo teiginiai buvo patvirtinti Tommaso Buscetta parodymų. Buscetta buvo kitas liudyti sutikęs mafijozas. Tų pačių metų gruodį išėjęs iš bažnyčios, kurioje su mama ir seserimi dalyvavo mišiose, Leonardo Vitale buvo nušautas.

Jo žudikas niekada nebuvo rastas, tačiau beveik neabejojama, kad susidorojimą suorganizavo mafija.

Vėliau Vitale liudijimai buvo naudoti ir Maxiprocesso didžiuliame teismo procese, pasibaigusiame šimtų mafijos narių įkalinimu. Pasak teisėjo Giovanni Falcone, Leonardo Vitale bent jau po mirties gavo pasitikėjimą, kurio nusipelnė.