Lenkijos demokratinė kairioji sąjunga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Lenkijos demokratinė kairioji sąjunga,(SLD, lenk. Sojusz Lewicy demokraticznej) – Lenkijos politinė partija.

Valdžioje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lenkijos demokratine kairiąja sąjunga pavadinta I kongrese 1999 m. gruodžio 18 d., reorganizavus 1990 m. įkurtą Demokratinę kairiąją sąjungą ir Lenkijos socialdemokratų partiją.

1991 m. rinkimuose gavo 60 vietų iš 460 Seime ir 4 iš 100 Senate. 1993 m. gauta 171 vieta Seime, 1997 m. – 164 vietos Seime ir 23 Senate.

2001 m. rinkimuose gautos 192 vietos, o kartu su UP iškovota 216 vietų Seime ir 75 Senate. Koalicija sudarė Lešeko Milerio vyriausybę. Senato maršalu išrinktas Lionginas Pastusiakas, Seimo pirmininku – Marekas Borovskis.

2004 m. gegužės mėn. po korupcijos skandalų, nepavykus įgyvendinti ryžtingų ekonominių reformų ir iš partijos pasitraukus M. Borovskio grupei, L. Mileris atsistatydino.

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Struktūra atitinka valstybės administracinę struktūrą – veikia savarankiškos ir savo veiklą koordinuojančios gminų, pavietų, vaivadijų, krašto organizacijos. Visų renkamų organų kadencija – 4 metai. Kongresas, kurio delegatai yra vaivadijų atstovai ir parlamento nariai, renka partijos pirmininką, Tarybą, šaukiamą dukart per metus, partinį teismą ir revizijos komisiją. Tarp suvažiavimų šaukiama Konvencija.

SI narė nuo 1996 m. rugsėjo 9 d.

Pirmininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]