Laivas arsenalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Raketa paleidžiama iš laivo arsenalo
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Laivas arsenalas (angl. arsenal ship; rus. корабль-арсенал) – perspektyvinis laivas raketų leidimo platforma. Numatoma, kad toks laivas gali turėti iki 500 vertikalaus leidimo sistemų, iš kurios būtų leidžiamos vidutinio dydžio raketos, greičiausiai – sparnuotosios raketos.
Buvo manoma, kad toks laivas būtų valdomas nuotoliniu būdu iš raketinio kreiserio, taip pat kad jį eitų valdyti iš AWACS sistemos lėktuvų E-2 Hawkeye ir E-3 Sentry.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šio tipo laivų idėją 1996 m., kai Persijos įlankoje buvo vykdoma operacija „Smūgis dykumoje“ (angl. Desert Strike), pasiūlė JAV karo laivyno viceadmirolas Aleksandras Krekičius (Alexander J. Krekich). Sumanytas laivas turėjo nepastebėtas prisiartinti prie taikinio ir pradėti leisti raketas, kol išeikvoja visas atsargas. Po to šis laivas praranda visą vertę ir jo tolesnis likimas nebeaktualus. Svarbus tokio laivo arsenalo ypatumas – nematomumas, kurį turi užtikrinti stealth technologijos.

Laivų arsenalų kūrimo finansavimas vis strigo, nes JAV kongresas atšaukė finansavimą. DARPA užtikrino finansavimą kai kuriems kontraktoriams prototipų kūrimui. Kai kuriuose koncepciniuose brėžiniuose laivo arsenalas turėjo numerį „72“, todėl kai kas spėja, kad tai rodo, kad numatyta laivus arsenalus numeruoti kaip linijinius laivus, kadangi paskutinis užsakytas, bet nepastatytas linijinis laivas buvo USS „Louisiana“ (BB-71).

Vėliau JAV karinis laivynas perdirbo keturis seniausius Ohio klasės povandeninius laivus į sparnuotųjų raketų povandeninius laivus (SSGN). Šie laivai gabena iki 154 Tomahawk sparnuotųjų raketų su vertikalioms leidimo sistemomis.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laivai arsenalai turėtų būti savaeigės baržos. Ant denio tik nedidelis antstatas, kas mažina pastebimumą. Ginkluotėje – Tomahawk sparnuotosios raketos, valdomos raketos „laivas-laivas“ ir „laivas-žemė“.

Laivą turėtų valdyti 10 jūrininkų įgula. Valdymas galimas ir nuotolinis.