Kvidičas amžių bėgyje

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kvidičas amžių bėgyje

„Kvidičas amžių bėgyje“ angliškos versijos viršelis

Autorius J. K. Rowling
Šalis Jungtinė Karalystė
Žanras maginė fantastika, literatūra vaikams
Serija Haris Poteris
Originalus leidimas
Pavadinimas Quidditch Through the Ages
Šalis Jungtinė Karalystė
Kalba anglų
Leidykla Bloomsbury Publishing
Išleista 2001 m.
Formatas Minkštais viršeliais
Puslapių 56
ISBN-13: 9781338340563
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Kvidičo istorija. Hogvartso bibliotekos knyga
Leidykla Alma littera
Išleista 2022 m.
Vertėja Elžbieta Kmitaitė
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 144
ISBN-13: 9786090151594

„Kvidičas amžių bėgyje“ (angl. Quidditch Through the Ages) – išgalvota knyga, minima romanų serijoje apie berniuką burtininką Harį Poterį, kurios visas dalis parašė britų rašytoja J. K. Rowling. Ši knyga taip pat egzistuoja ir realybėje, ją parašė ta pati autorė – J. K. Rowling.

Kuriant realiąją knygą buvo bandoma kuo realiau pavaizduoti lyg ji būtų paimta iš burtininkų ir raganų mokyklos Hogvartso bibliotekos. Angliškojoje versijoje net pateikiamas lapelis, kuriame surašyti visi išgalvoti knygų serijos veikėjai, ėmę tą knygą iš bibliotekos.

Išgalvotame Hario Poterio serijos knygų pasaulyje knygos autorius minimas Kenilvozis Vispas (Kennilworthy Whisp), garsus kvidičo ekspertas. Ant realios knygos viršelio taip pat autorės vietoje yra parašytas Kennilworthy Whisp.

„Kvidičas amžių bėgyje“ pirmą kartą minimas pirmojoje serijos knygoje – „Haris Poteris ir Išminties akmuo“:

Hermiona Įkyrėlė, kaip ir Nevilis, prisibijojo skraidymo. Tai buvo dalykas, kurio neiškalsi iš knygų, – nors ji ir mėgino. Per pusryčius ketvirtadienį visus varė iš proto skraidymo patarimais, perskaitytais iš bibliotekos paimtoje knygoje „Kvidičas amžių bėgyje“. Nevilis gaudė kiekvieną žodį, galintį vėliau padėti jam išsilaikyti ant šluotos, tačiau visi kiti apsidžiaugė, kai Hermionos paskaitą nutraukė atvykęs paštas.

IX skyrius, „Haris Poteris ir Išminties akmuo“, J. K. Rowling. Zitos Marienės vertimas, Alma littera, 2004


2022 m. leidykla „Alma littera“ išleido šią knygą lietuvių kalba, tik kitu pavadinimu – „Kvidičo istorija. Hogvartso bibliotekos knyga“.

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Knygoje aprašomas populiariausia tarp burtininkų ir raganų sporto šaka – Kvidičas. Jo žaidėjai, skraidydami ant šluotų, turi pelnyti daugiau taškų už priešininkų komandą, mesdami specialų kamuolį, kritlį, pro kurį nors iš trijų lankų ir gaudydami mažą auksinį kamuoliuoką su sparneliais – aukso šmaukštą.

Visas knygos tekstas puikiai imituoja kitas knygas, kuriose aprašomos realios sporto šakos. Knygoje „Kvidičas amžių bėgyje“ smulkiai aprašoma kvidičo atsiradimo istorija: ankstyvosios žaidimo versijos, kamuolių kilmė, geriausi visų laikų žaidėjai ir pan. Taip pat kuo smulkiausiai autorė aprašė ir paties žaidimo taisykles.

Viskas knygoje atrodo lyg būtų parašyta kvidičo eksperto (save vadinančių fanatiku) Kennilworthy Whisp. Kad teksto autorė yra J. K. Rowling, parašyta labai mažai kur.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]