Kurvimetras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kurvimetras

Kurvimetras (angl. curvimeter, iš lot. curvus 'lenktas' + gr. μέτρον 'matas'; angl. opisometer, meilograph, map measurer; rus. курвиметр) – prietaisas, kuriuo matuojami kreivių ilgiai, paprastai žemėlapiuose.

Paprasto kurvimetro pagrindinis elementas yra žinomos apimties dantratis su rankena. Kontaktinis ratukas ridenamas matuojama kreive nuo jos pradžios iki pabaigos. Ant rankenos esanti padala rodo, kiek dantukų prasisuko riedant matuojama kreive, kur kiekvienas dantukas atitinka tam tikrą ilgio vienetą:

linijos ilgis = dantračio apimtis × suskaičiuota dantukų / dantukų skaičius dantratyje

Sudėtingesniuose modeliuose (kartais vadinamuose angl. chartometer), ratukas per krumpliaračius sujungtas skrituline skale, kur galima tiesiogiai nuskaityti rodmenis.[1]

Kurvimetrai paprastai naudojami matuoti kelių, upių ir panašių kreivių ilgius žemėlapiuose. Tam skirti kurvimetrai paprastai turi skales sugraduotas pagal atitinkamus mastelius, kuriose atstumas iškart rodomas kilometrais ar myliomis.

Pirmieji kurvimetrų variantai buvo patentuoti 1873 m. anglų inžinieriaus Edvardo Raselo Moriso (Edward Russell Morris).[2] Jo sukurti instrumentai pradžioje buvo pavadinti patentuotais kartometrais (angl. Patent Chartometer), o vėlesnės versijos buvo parduodamos keistu pavadinimu Wealemefna.[3] 1881 m. Morisas aprašė, kad jis sukūrė visiškai originalų pavadinimą siekdamas pergudrauti savo imitatorius. Tačiau jis taip ir neatskleidė šio pavadinimo kilmės.[4]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]