Kurt Schwitters

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kurtas Švitersas
vok. Kurt Schwitters
Kurtas Švitersas 1927 m.
Gimė 1887 m. birželio 20 d.
Hanoveris, Vokietija
Mirė 1948 m. sausio 8 d. (60 metų)
Mažasis Langdeilas, Anglija
Palaidotas (-a) Hanoveris, Vokietija, Engesohde kapinės
Tautybė Vokietis
Veikla Dailininkas
Sritis Dadaizmas
Vikiteka Kurt Schwitters
Parašas

Kurtas Švitersas (vok. Herman Edward Karl Julius Schwitters, 1887–1948 m.) – XX a. Vokietijos dailininkas ir poetas, geriausiai žinomas koliažais ir reljefiniais kūriniais. Dadaistas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kurtas Švitersas gimė 1887 m. liepos 20 d. Hanoveryje, parduotuvės savininkų Eduard ir Henriette Schwitters šeimoje. 1908−1909 m. jis lankė vietos taikomosios dailės mokyklą, 1909−1914 m. mokėsi Dresdeno dailės akademijoje. 1915 m. Hanoveryje vedė Helma Fischer. 1916 m. gimė ir iškart mirė sūnus Gerdas. 1917 m. pirmojo pasaulinio karo metu tarnavo armijoje, bet atleistas dėl netinkamumo. Po to dirbo braižytoju karinėje gamykloje Hanoveryje. Po karo susidomėjo kubizmo ir ekspresionizmo meno srovėmis. 1918 m. K. Švitersas sukūrė pirmuosius savo koliažus, jam gimė sūnus Ernstas. 1919 m. menininkas įvedė terminą „Merz“ − bereikšmį žodį (iš vok. Kommerz − komercija), kurį taikė visai savo kūrybinei veiklai, įskaitant poezijos rašymą. Susidraugavo su Jean Arp ir Raoul Hausmann. 1919 m. jo kūriniai eksponuoti parodoje „Der Sturm“ galerijoje Berlyne ir publikuoti jo rašiniai to paties pavadinimo žurnale. 1920 m. K. Šviterso kūriniai eksponuoti anoniminių menininkų draugijos parodoje Niujorke, jis susitiko Max Ernst. 1921 m. įvyko pirmoji jo personalinė paroda „Der Sturm“ galerijoje Berlyne, tekstai publikuoti olandų žurnale „De Stijl“.

1922 m. K. Švitersas dalyvavo konstruktyvistų kongrese Veimare, kuriame susitiko Theo van Doesburg, kurio „De Stijl“ principai paveikė tolesnę K. Šviterso kūrybą. Dailininkas dalyvavo dadaistų veikloje. Atmestas Berlyno dadaistų K. Švitersas vystė veiklą Hanoveryje. 1923−1932 m. publikavo žurnalą „Merz“. 1923 m. K. Švitersas pradėjo kurti savo pirmąjį „Merzbau“ − fantastinę struktūrą, kuri galų gale užėmė beveik visą menininko studiją Hanoveryje (sunaikinta Antrojo pasaulinio karo metu). Dailininkas dirbo tipografika, 1929 m. eksponavo abstrakcionistų ir siurrealistų parodoje Ciuriche, 1930 m. rašė reviu Paryžiaus „Cercle et Carré“ žurnalui. 1932 m. prisijungė prie Paryžiaus „Abstraction-Création“ menininkų grupės ir rašė grupės to paties pavadinimo leidinyje. 1936 m. jo kūriniai eksponuoti bendrose avangardistų parodose Niujorko šiuolaikinio meno muziejuje.

1937 m. K. Šviterso kūriniai Vokietijoje nacionalsocialistų buvo priskirti „degeneraciniam menui“. Menininkas išvyko į Norvegijos Lysakerio miestelį, kuriame sukūrė antrąjį „Merzbau“ (pražuvo 1951 m. gaisre). Po vokiečių armijos įsiveržimo į Norvegiją K. Švitersas įšvyko į Angliją, kur buvo internuotas vieneriems metams. Paleistas gyveno Londone, po to pasitraukė į Mažąjį Langdeilą Ežerų krašte, kur 1947 m. pradėjo dirbti ties trečiuoju „Merzbau“ su Niujorko šiuolaikinio meno muziejaus parama. K. Švitersas jo nebaigė dėl mirties 1948 m. sausio 8 d. Palaidotas Amblsaido kapinėse, 1970 m. palaikai perkelti į Hanoverį, kapas Anglijoje išlaikytas. Jo žmona Helma jau buvo mirusi 1944 m. Menininkas geriausiai žinomas koliažais, kurie buvo sudaryti iš mažų objektų: bilietų, pašto ženklų, laikraščio skiaučių, cigarečių ir t. t. Atitinkamai, jo poezija buvo sudaryta iš laikraščių iškarpų, reklamų ir kitokios spausdintinės medžiagos, kartais kombinuota su garsu. Trečiasis menininko „Merzbau“ saugomas Niukaslo universitete Anglijoje.

Kūrinių galerijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]