Kuopininkas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Kuopininkas – pareigybė kariniame padalinyje kuopoje (baterijoje). Kuopininkas atsako už visų kuopos seržantų ir viršilų pasirengimą bei kuopos materialines vertybes ir turtą. Paprastai aukštesnio rango ne karininko laipsnį turinčių karių kuopoje nėra. Būrių vadai, turintys karininkų laipsnius, kuopininkui nepavaldūs. Būrio vadui leitenantui, nors ir yra žemesnis laipsniu, kuopininkas nepavaldus – jis pavaldus tik kuopos vadui ir kuopos vado pavaduotojui.

Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kuopininkas Lietuvos kariuomenėje visada yra PKT karys ir paprastai turi jaunesniojo puskarininkio laipsnį. Kuopininkais Lietuvos kariuomenėje tampama baigus Puskarininkių mokyklos kursus, Savanorių pajėgose – kuopininko kursą Dragūnų mokomajame batalione. Šaulių Sąjungoje kuopininko pareiginio laipsnio nėra. Kuopininko pareigybė gali būti kitose sukarintose struktūrose – policijoje, Viešojo saugumo tarnyboje ir kitur.

Užsienyje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rusijos Federacijos karinėse pajėgose kuopininkais iki šiol gali tarnauti šauktiniai kariai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarpukaryje kuopininkais būdavo viršilos karinį laipsnį turintys kariai. Paprastai jie būdavo liktiniai kariai, nors galėdavo jais tapti ir sumanūs šauktiniai.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]