Kunai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Kunai (jap. 苦無) – japoniškas, panašus į peilį, įrankis, kaip manoma, kilęs nuo mūrininko mentės. Yra dvi kunai rūšys: trumpasis kunai (少苦無, shō-kunai) bei didysis kunai (大苦無, dai-kunai). Geras pavyzdys, kaip paprastas įrankis, gali tapti daugiafunkciniu ginklu, kovos menų eksperto rankose. Šis įrankis dažnai siejamas su nindzėmis, kurie jį naudoja išskaptuoti skylėms tvorose.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kunai paprastai būdavo gaminamas nuo 20 cm iki 60 cm ilgio. Kunai buvo naudojamas paprastų žmonių, kaip daugiafunkcinis sodo įrankis arba akmenskaldžių bei mūrininkų. Kunai nėra peilis, bet labiau gimingas laužtuvui. Kunai ašmenys buvo neaštrūs, daromi iš minkšto metalo, nes įrankis buvo skirtas daužyti tinkui ir medienai, kasti žemei arba vietoj laužtuvo. Paprastai, nugaląsdavo tik viršūnėlę. Būdai, kuriais kunai buvo naudojamas būtų galėję sunaikinti tokį termiškai apdorotą ir išgaląstą ginklą, kaip peilį.

Kunai paprastai turėjo lapo formos ašmenis ir rankeną su žiedu ant buoželės, kurį buvo galima pakabinti ant virvutės arba diržo. Tai leisdavo kunai surišti su pagaliu ir pagaminti tiesią ietį. Taip pat buvo galima kunai pririšti prie rankos ir šitaip užmaskuoti ginklą. Arba naudoti vietoj inkaro arba kobinio, vąšo.

Priešingai paplitusiai nuomonei, kunai nebuvo mėtomas ginklas, bet naudojamas kaip pjaunamasis ar duriamasis ginklas. Vis dėlto jį buvo galima ir mėtyti.

Pritaikymas kovai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Smarkiai stilizuotas kunai, kaip dažnai vaizduojama fikcijoje

Priešingai nei Šaolino vienuoliai Kinijoje, dauguma nindzių naudojo ginklus, kurie buvo kilę iš žemdirbystės įrankių. Kadangi kunai buvo pigiai gaminami, patogaus svorio, lengvai išgalandami žemdirbių įrankiai, iš jų buvo galima greitai pagaminti paprastus ginklus.

Kaip ir su šurikenais bei ninjutsu, senovės nindzių legendų išpūtimas suvaidino svarbų vaidmenį, kuriant šiuolaikinį pop kultūrinį kunai įvaizdį. Nindzių mitologijoje kunai vaizduojamas, kaip japoniškas peilis, naudojamas, kaip mėtomas bei duriamas ginklas.

Kaip ginklas, kunai yra daug didesnis ir sunkesnis už šurikeną bei, turėdamas rankeną, gali būti naudojamas artimoje kovoje daug efektyviau už šurikeną.

Yra kelio kunai rūšys: trumpasis kunai, ilgasis kunai, siaurų ašmenų tipo kunai, dantytas kunai ir plačiašmenis kunai. Kai kuriais atvejai, kunai bei shikoro – plačiaašmenis pjūklas, su durklo tipo rankena, yra labai sunkūs atskirti.

Populiariojoje kultūroje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kunai dažnai yra vaizduojamas mangoje/anime bei kompiuteriniuose žaidimuose, kaip nindzių ginklas.

  • Skorpionas iš Mortal Kombat bei veikėjai iš Tenchu kompiuterinių žaidimų serijos naudoja kunai, pririštą prie rankos.
  • Naruto anime serijose veikėjai dažnai naudoja kunai, kaip artimos arba tolimos kovos ginklus.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]