Kumitė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Kumite)

Kumitė (jap. 組手) – kovos ar treniruotės forma japonų kovos menuose. Rungtynėse kumite yra dviejų kovotojų kova be išankstinio susitarimo technikos klausimais. Treniruotėse būna skirtingo lygio kumite, kurie nustatomi pagal tam tikrus puolimo ar gynybos veiksmus.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kumitė karatė istorijoje yra gana naujas reiškinys, kuris prigijo tik XX amžiuje pagal tokius pavyzdžius kaip dziudo, boksas ir kitos kovos šakos. Tradiciniame karatė kumitė nebuvo. Didysis karatė meistras Gichin Funakoshi suprato, kad karatė pamažu netenka sportinio charakterio, ir jam atrodė, kad dėl to karatė ugdymo vertė yra pavojuje. Spaudžiamas savo mokinių jis sudėliojo pirmąsias kumitė formas, kurios reprezentuoja shotokan-karatė kovinės formos šaknis.

Formos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kumite kova

Šiandien karatė kovotojai yra ugdomi pagal daugialypę kumitė formų sistemą. Skirtingi karatė stiliai turi skirtingas kumitė formas.

Pradedama dažniausiai su Kihon-Gohon-Kumite: du priešininkai stovi vienas prieš kitą. Numatytas puolantysis puola penkis kartus, o besiginantis ginasi traukdamasis atgal. Po paskutinės gynybos seka puolimas. Tiek puolimo, tiek gynybos technikos turi būti visiškai įsisavintos. Pakartotinių atakų techniką galima pasirinkti laisvai.

Su pirmąja forma panašumų turintis Kihon-Sanbon-Kumite vyksta tokia pačia taktika, tik čia yra viso labo trys (San) žingsniai puolimui ir gynybai.

Kihon-Ippon-Kumite tėra tik viena puolimo ir gynybos ataka. Pavadinimas Kihon reiškia, kad technika naudojama kaip pradžiamokslio formos.

Jiyu-Ippon-Kumite: Viena puolimo ir gynybos ataka laisva forma.

Okuri-Kumite: Ne vienas, bet daugiau puolimų, nuo kurių reikia iš pradžių apsiginti, tam kad būtų galima pulti.

Kaeshi-Kumite: Puolantysis atmuša atsakomąjį puolimą po vienos „puolimas – gynyba/atsakomasis puolimas“ atakos.

Happo-Kumite (jap. hachi – aštuoni): Aštuoni puolantys pasiskirsto aplink besiginantį ir po trumpos komandos jį puola. Šiuo atveju puolantysis turi būti pasiruošęs ir atsakomajai atakai.

Jiyu-Kumite: absoliučiai laisva kova, kurioje nei puolimo, nei gynybos technikos nėra įsisavintos. Kovos partneriai stovi laisvai vienas prieš kitą. Sąvoka „Jiyu-Kumite“ naudojama dažniausiai kalbant apie sportinę kovą.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]