Kuli kultūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kasota Quila Mound II Kuli kultūros gyvenvietės planas

Kuli kultūra – priešistorinė kultūra, gyvavusi dabartinio Pakistano teritorijoje apie 2500–2000 m. pr. m. e. Jos keramika ir kiti archeologiniai radiniai yra labai panašūs į Indo slėnio civilizacijos, todėl nėra tvirtai žinoma, ar tai buvo atskira kultūra, ar tik vietinė Indo slėnio civilizacijos variacija. Kultūra pavadinta pagal archeologinę radimvietę, kurią rado Aurel Stein.

Yra žinoma daugiau kaip 100 šios kultūros gyvenviečių, tačiau iš jų labai nedaug atkastos. Kai kurios yra nedidelio miesto dydžio ir panašios į Indo slėnio civilizacijos gyvenvietes. Paprastai pastatytos strateginėse vietose, ant kalvų, netoli užtvankų. Namai pastatyti iš vietinio akmens, šalia gatvių. Gatvės dažnai grįstos. Didžiausias miestas, Murda Sang, užima apie 35 hektarus. Kuli kultūros žmonės gyveno jame paskutinieji, tačiau pats miestas įkurtas anksčiau.[1]

Kuli kultūros ekonomikos pagrindas buvo žemės ūkis. Užtvankos šalia daugumos gyvenviečių leidžia spręsti apie ganėtinai išvystytą vandens reguliavimo sistemą.

Iš keramikos dirbinių yra atrasta nedidelių gertuvių, puodelių, indų, aukštų vazų. Didesni indai kartais išpiešti. Visada naudoti juodi dažai, ant rausvų paviršių. Kiti dažni radiniai yra zebu jaučių ir moterų statulėlės. Moterys juose stipriai stilizuotos, tačiau matomos sudėtingos šukuosenos ir asmeniniai papuošalai (karoliai, apyrankės – „bangle“ ir panašiai). Jaučių statulėlės dažnai išpieštos.

Kuli kultūra naudojo varį ir bronzą.

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]