Kukurūzų krakmolas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kukurūzų krakmolo grūdeliai pro poliarizacinį mikroskopą. Matomo stačiakampio realus dydis – 200µm x 150µm.

Kukurūzų krakmolas (angl. cornstarch, cornflour, maize starch) – krakmolas, gaunamas iš kukurūzų grūdų endospermo.

Kukurūzinis krakmolas naudojamas kaip:

  • sukibimą mažinanti medžiaga (angl. anti-caking agent) – krakmolo įmaišoma į cukraus pudrą, kad ši mažiau susigulėtų ir suliptų. Dėl to, kad pudroje dažnai būna šiek tiek krakmolo, kartais rekomenduojama pudra pabarstytą gaminį šiek tiek pakaitinti, kad dingtų žalio krakmolo prieskonis.
  • tirštiklis – į sultinius, sriubas ar padažus dedamas krakmolas didina jų tirštumą, klampumą. Pakaitinant skystį su krakmolu šio molekulių grandinės išsitiesia ir susikabina su kaimyninių krakmolo dalelių grandinėmis, taip sudarydamos tinklą, kuris sulaiko vandens molekules, tad vanduo pasidaro mažiau takus.
  • žaliava kukurūzų sirupui gaminti.

Gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kukurūzų grūdai 30–48 valandas mirkomi karštame vandenyje. Suminkštėję ir išpampę grūdai apdorojami, kad būtų galima atskirti gemalus nuo endospermo. Šios atskirtos grūdų dalys, dar būdamos įmirkusios, sutrinamos. Gautą sutrintą masę plauna vandeniu, kol išsiplauna krakmolas, kuris vėliau išdžiovinamas. Likę grūdų masės likučiai dažniausiai naudojami pašarų priedams gaminti. Atskirtas krakmolas dar gali būti modifikuojamas.[1]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]