Kukulkano piramidė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kukulkano piramidė

Kukulkano piramidė arba El Kastilijas (isp. El Castillo) – Mezoamerikos laiptuotoji piramidė senovės majų mieste Čičen Icoje, esančioje Meksikos Jukatano valstijoje.

Pastatyta majų tarp X-XIII a. ir tarnavo kaip vienos pagrindinių majų dievybių Kukulkano šventykla. Piramidė ketursienė, laiptuota, su laiptų juostomis iš visų keturių pusių. Palei šiaurinius laiptus driekiasi plunksnuotųjų gyvačių skulptūros, išryškėjančios pavasario ir rudens lygiadienių metu. Piramidė yra 24 m aukščio, o ant jos viršaus yra dar 6 m aukščio šventykla. Pagrindo skersmuo 55,3 m. Piramidė turi po 91 laiptą iš kiekvienos pusės. Priskaičiuojant viršutinę pakylą piramidė iš viso turi 365 laiptus, simbolizuojančius metus sudarantį dienų skaičių (Haab'). Po piramide rastos senesnės piramidės liekanos bei vidinė šventykla, kurioje yra Čak Molio skulptūra, jaguaro formos sostas.

Piramidė rekonstruota 1920–1930 m. Meksikos vyriausybės, padedant JAV Karnegio institutui. Įrengtas įėjimas į vidinę šventyklą. Po 2006 m., kai viena turistė nukrito nuo piramidės ir užsimušė, kopimas į ją yra uždraustas.