Kukmedžių kalnas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vaizdas nuo Kukmedžių kalno

Ciso kalnas arba Kukmedžių kalnas (lenk. Góra Cisowa) – moreninė kalva šiaurės rytų Lenkijoje, Jeleniavo valsčiuje; apie 0,5 km į pietvakarius nuo Gulbiniškių kaimo. Aukštis – 256,4 m virš jūros lygio. Tai viena žinomiausių Lenkijos vietų: kalnas vadinamas Suvalkijos simboliu, o jo vaizdas nuo Gulbeniškių apžvalgos aikštelės yra daugelyje turistų perkamų atviručių.

Kalvos pavadinimas siejamas su kumedžiais (lot. Taxus baccata), viduramžiais itin vertinamais dėl šaunamiesiems lankams naudojamos medienos. Nors 1423 m. gruodžio 28 d. priimtame Vartos Statute ATR karalius Jogaila šiuos medžius paskelbė saugomais valstybės, tai nepadėjo ir šiandien Kukmedžių kalnas stovi plikas. Prieš Antrąjį pasaulinį karą buvo planuojama jam suteikti maršalo Juzefo Pilsudskio vardą. Nuo VIII a. pr. m. e. iki XIX a. šioje teritorijoje gyveno lietuviams artima baltų tauta – jotvingiai. Nuo XIIIXIV a. iki 1795 m. ši teritorija priklausė Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei. Pagal 1920 m. liepos 12 d. Lietuvos ir Tarybų Rusijos taikos sutartį ši teritorija buvo priskirta Lietuvos Respublikai.

Kalvos forma primena užgesusi ugnikalnį, todėl turistų yra vadinamas Suvalkijos Fudzijama. Vietos gyventojai dėl kugio formos ją vadina Supiltiniu kalnu (lenk. Góra Sypanaj), o šalia plytintį Gulbeniškių ežerą, iš kurio vietos tariamai buvo kasamas gruntas, Kastiniu ežeru (lenk. jezioro Kopane). Praktiškesni žmonės kalvą įvardina pagal šalia esančio kaimo vardą – Gulbeniškių (lenk. Góra Gulbieniska).

Nuo viršūnės atsiveria nuostabūs vaizdai į Šešupės slėnį ir aplinkinius ežerus. Kalnas yra paveiktas erozijos, todėl lankantis reikia vaikščioti tik pažymėtais takais.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Grzegorz Rąkowski. Polska egzotyczna. Rewasz, Pruszków, 1999

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]