Ktesijus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ktesijus iš Knido (sen. gr. Κτησίας ο Κνίδιος) – senovės graikų istorikas, gydytojas, rašytojas, gyvenęs V a. pr. m. e.

Jis buvo kilęs iš Knido miesto Mažojoje Azijoje (Karijos regionas). Tapo Achemenidų valdovo Antakserkso II asmeniniu gydytoju, su juo 401 m. pr. m. e. dalyvavo žygyje prieš brolį Kyrą Jaunesnįjį.

Ktesijus parašė du svarbius istorinius veikalus – Persica ir Indica. Pirmajame kūrinyje jis aprašė Asirijos ir Babilonijos istoriją iki persų, pačią Persiją. Kūrinyje Indica jis paminėjo informaciją apie Indiją, kurią sužinojo būdamas Persijoje. Autorius Indiją aprašė kaip šalį, kurioje gausu turtų, kur gyvena filosofai ir žmonės, panašūs į dievus. Ktesijaus darbai neišliko, bet jų santrauką pateikė IX a. Bizantijos patriarchas Fotijus I. Jais taip pat rėmėsi Atėnijus, Plutarchas, Nikolajus Damaskietis, Diodoras Sikulas.

Ktesijaus „Indica“ yra vienas svarbiausių ankstyvųjų šaltinių apie Indiją. Jame rašoma, kad Indijos populiacija beveik tokia, kaip viso pasaulio, kad už Indijos plyti dykuma (viską maitina upė), o toliau negyvena joks žmogus, mini, kad ten gyvena tiek šviesūs ir aukšti, tiek tamsūs ir maži žmonės, indai išgyvena labai daug metų (net iki 200), neserga jokiomis ligomis. Jie dažnai maudosi specialiuose baseinuose. Ktesijus aprašo kalnuose gyvenančią karingą medžiotojų tauta, kuri įsikūrusi olose. Taip pat daug dėmesio skiriama egzotinei Indijos augmenijai ir gyvūnijai[1].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]