Kristina (1983 filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Kristina“

Pavadinimasangl. „Christine“
Kilmės šalisJAV
RežisieriusJohn Carpenter
Prodiuseris (-iai)Richard Kobritz
Larry J. Franco
Scenaristas (-ai)Bill Phillips,
pagal Stiveno Kingo romaną
VaidinaKeith Gordon
John Stockwell
Alexandra Paul ir kt.
Metai1983
Žanrassiaubo
Trukmė110 min.
Kalbaanglų
PlatintojasColumbia Pictures
Biudžetas9,7 mln. USD
IMDb įrašas

Kristina (angl. „Christine“) – amerikiečių siaubo filmas, režisuotas Džono Karpenterio (John Carpenter) pagal to paties pavadinimo Stiveno Kingo romaną. Filme pasakojama istorija apie nevykėlį paauglį, kuris įsigijo savo pirmą automobilį, tačiau šis automobilis pasirodo beturįs demoniškų savybių.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmas oficialiai kino teatruose pradėtas rodyti 1983 m. gruodžio 11 d. ir sulaukė komercinės sėkmės, bei kritikų neblogo įvertinimo. Filmo biudžetas buvo apie 9,7 mln USD, o uždirbo jis apie 21 mln USD. Demoniškajį automobilį įkūnijo Plymouth automobilių markės „Fury“ modelis, tačiau filmuojant buvo panaudoti tos pačios markės „Savoy“ ir „Belvedere“ modeliai, tik nudažyti ir perdirbti panašiai kaip „Fury“.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Filmas prasideda 1957 m. Detroito automobilių gamykloje. Čia vienam darbuotojų automobilis sužaloja ranką, o kitas randamas negyvai jame uždusęs. Po to veiksmas persikelia 20 metų į ateitį. 1978 -ieji. Arnoldas Kuningemas (akt. Keith Gordon), apie 17 m jaunuolis, yra mokyklos nevykėlis, iš jo visi juokiasi ir šaiposi, nesiseka jam netgi buityje. Jo draugas Denis Gilderis (akt. John Stockwell), atvirkščiai, yra mokyklos šaunuolis, sportininkas ir merginų numylėtinis. Denis paveža Arnoldą, gina jį nuo mokyklos blogiukų ir padeda.

Kartą, draugams važiuojant iš mokyklos, Arnoldas akies krašteliu pamato kieme esantį seną raudoną automobilį. Draugai nueina jo apžiūrėti ir Arnoldas susižavi. Senas, apdaužytas ir parūdijęs automobilis, vardu Kristina, parduodamas ir Arnoldas jį perka už 250 JAV dolerių. Grįžęs į namus jis susipyksta su tėvais, kurie nesupranta, kaip jis galėjo išleisti savo santaupas tokiam metalo laužui. Galų gale tėvai pareiškia, kad jie neleis jam laikyt automobilio prie savų namų ir Arnoldas jį nugabena į automobilių rinkimo garažą, kurį valdo despotiškas Vilas Darnelas (akt. Robert Prosky).

Taisydamas ir rūpindamasis Kristina Arnoldas ja be galo susižavi. Šis darbas jį pakeičia, iš nevykėlio jis tampa šauniu ir pasitikinčiu savimi jaunuoliu. Tuo tarpu Denis susižavi ir bando merginti mokyklos gražuolę Leig (akt. Alexandra Paul). Nerimą kelia jam ir Arnoldo susižavėjimas Kristina. Iš automobilio pardavėjo jis sužino, kad buvęs savininkas žuvo šiame automobilyje, bei dar keletą gąsdinančių faktų. Vienose amerikietiško futbolo rungtynėse Denis pamato, kaip Arnoldas atvažiuoja su sutvarkyta Kristina ir atsiveža Leig, bei su ja bučiuojasi. Tuo metu varžovo smūgis jį partrenkia ir Denis prikaustomas prie lovos su sulaužytais kaulais. Tačiau tose rungtynėse Arnoldą ir Kristiną pamato mokyklos blogiukų grupė, kurie ypač niekina Arnoldą. Jie sugalvoja patekti į garažą, kuriame laikoma Kristina ir ją sunaikinti.

Pačiam Arnoldui nelabai sekasi santykiai su Leig. Leig nejaukiai jaučiasi automobilyje ir vieną kartą vos jame neuždūsta. Jinai tarsi jaučia, kad Kristina jai pavydi. Vieną naktį blogiukų grupė palaukia grįžtančio Arnoldo, prasmunka į garažą ir, Arnoldui išėjus, sudaužo jo automobilį. Tačiau jie nenujaučia, kad Kristina sugeba kai ką daugiau, nei vien groti radiją ...