Krist Novoselic

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Krist Novoselic

Krist Novoselic (g. 1965 m. gegužės 16 d.) – amerikiečių roko muzikantas, geriausiai žinomas, kaip buvęs grupės „Nirvana“ bosistas.

Krist Novoselic išeivių iš Kroatijos sūnus. Apie 1985 m. sutikęs Kurt Cobain pradėjo kartu groti ir įkūrė grunge grupę „Nirvana“. Joje grojo bosine gitara. Novoselic buvo geriausias „Nirvana“ lyderio Kurt Cobain draugas. Po Kurt Cobain savižudybės ir „Nirvana“ iširimo grojo grupėse „Sweet 75“ ir „Eyes Adrift“.

Muzika nėra jo vienintelis užsiėmimas, taip pat domisi politika. Parašė knygą „Grunge and Government: Let‘s Fix This Broken Democracy“ (liet. Grunge ir valdžia: sutaisykime sugedusią demokratiją).

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kristas Novoseličius, kroatų amerikietis, gimė kroatų emigrantų Kristo ir Marijos Novoselic šeimoje 1965 me. gegužės 16 d., Komptone, Kalifornijoje. Ten jis gyveno vienerius metus, vėliau jo tėvai persikėlė gyventi į San Pedrą, Kaliforniją, kur jis praleido vaikystės metus. Kristas turi du brolius, Robertą ir Brettą, ir 1973 me. gimusią seserį Dianą. 1979-aisiais šeima vėl išsikėlė dėl kylančių būsto kainų Kalifornijoje, šįkart – į Aberdyną, Vašingtone. Nerimaudami dėl sūnaus Kristo depresijos, jo tėvai išsiuntė sūnų gyventi pas giminaičius į Zadarą, Kroatijoje (tuometinėjeuJgoslavijos dalyje). Ten jis mokėsi gimnazijoje. Kristas jau domėjosi tokiomis muzikos grupėmis kaip „Led Zeppelin“, „Devo“, „Black Sabbath“ ir „Aerosmith“. Gyvendamas Kroatijoje jis susidomėjo punk rock muzika ir atrado tokias grupes kaip „Sex Pistols“ ir „Ramones“.

Po metų grįžtant namo į Aberdyną, Novoseličius pradėjo smarkiai gerti ir rūkyti. Jis tapo žinomas, kaip „vakarėlių liūtas“. Būdamas paskutiniojo kurso studentas, Kristas pasidarė plastinę veido operaciją – daktarai šiek tiek išpjovė jo žandikaulį ir perkėlė kelis dantis priekin. Jis negalėjo judinti žandikaulio šešias savaites. Novoseličius susirado darbą vietiniame „Taco Bell“ restorane, o vėliau, vėlyvuosiuose aukštosios mokyklos metuose, nusipirko automobilį, kelis stereo garsiakalbius bei gitarą. Kartu su broliu Robertu lankė gitaros kursus. Vėliau jis metė tuos kursus ir pats mokėsi groti bliuzą. Novoseličus baigė Aberdyno aukštąją mokyklą 1983-aisias. Neilgai trukus, jo tėvai išsiskyrė.

Vieną dieną Kristo brolis vaikščiojo su savo draugu Kurtu Cobainu ir Cobainas išgirdo garsią muziką, skambančią iš viršutinio kambario. Robertas Cobainui pasakė, jog tai jo vyresnis brolis, kuris klausėsi punk roko. Cobainas suprato, jog pagaliau surado tą žmogų, kuris domisi panašiais muzikos stiliais, ypač grupe „The Melvins“. Po kiek laiko Cobainas davė Novoseličiui savo senesnės grupės „Fecal Matter“ demo įrašą. Po kelių mėnesių Kristas pagaliau pasiklausė tos kasetės. Jam patiko ir jis sutiko sukurti grupę su Kurtu.

Cobaino ir Novoseličiaus pirmoji grupė tęsėsi kelias savaites. Kita grupė buvo „Creedence Clearwater Revival“. Be jos dar buvo ir kitų bandymų, kol galiausiai susikūrė „Nirvana“.

Kristas buvo dukart vedęs. 2004 m. jis vedė dailininkę Darbury Ayn Stenderu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]