Kriss-Kross

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Kriss Kross – tai žaidimas, kurio metu ant specialios 15x15 laukelių turinčios lentos kuriamas kryžiažodis. Žaidžiant reikia sudėti kuo daugiau žodžių, esančių normaliame žodyne iš turimų raidžių. Kiekviena raidė įvertinama tam tikru taškų skaičiumi. Žaidėjų tikslas yra sudėti žodžius taip, kad už panaudotas raides surinktų kuo daugiau taškų. Laimi daugiausia taškų surinkęs žaidėjas.

Pasiruošimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš pradedant žaidimą, kiekvienas žaidėjas iš maišelio ištraukia po vieną raidę. Tas, kurio raidė yra arčiausiai abėcėlės pradžios, pradeda žaidimą. Kitų ėjimų eilė nustatoma pagal laikrodžio rodyklę. Ištrauktos raidės gražinamos atgal į maišelį, išmaišomos ir tuomet visi žaidėjai paeiliui ištraukia po 8 raides.

Žaidimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis žaidėjas turi sudėlioti žodžių iš turimų raidžių taip, kad viena kuri nors žodžio raidė uždengtų vidurinį lentos langelį. Žodžius galima dėlioti tik horizontaliai iš kairės į dešinę arba vertikaliai iš viršaus į apačią. kitomis kryptimis žodžių dėlioti negalima. Taip pat žaidimo metu negalima sukinėti lentos. Sudėjus žodį, suskaičiuojami taškai ir paimama tiek naujų raidžių, kiek jų buvo panaudota žodžiui sudėti. Stovelyje visuomet turi būti 8 raidės. Toliau žodį dėlioja žaidėjas iš kairės pusės. Jis privalo panaudoti nors vieną senojo žodžio raidę (žodžiai turi kirstis) arba pridėti keletą naujų raidžių prie senojo žodžio taip, kad gautų naują žodį. žaidėjas gauna taškus už naujai sudarytus žodžius arba ir už senus, jei jie yra naujo žodžio dalis. Nesugalvojęs jokio žodžio gali praleisti ėjimą ir pasikeisti raides.

Žodžių sudarymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naujus žodžius galima sudaryti trimis būdais:

  1. sudėti naują žodį prie lentoje esančiojo taip, kad gretimos raidės taip pat sudarytų žodį;
  2. sudėti naują žodį taip, kad lentoje esančio žodžio viena raidė būtų ir naujojo žodžio dalis, t. y. žodžiai turi vienas kitą kirsti;
  3. pridėti vieną ar keletą raidžių prie lentoje esančio žodžio ir taip gauti naują žodį.

Negalima judinti anksčiau ant lentos padėtų raidžių.

Leistini žodžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galima dėlioti visus žodžius, kurie yra „Dabartiniame lietuvių kalbos žodyne“, t. y. daiktavardžius, būdvardžius, skaitvardžius, įvardžius, veiksmažodžius, būdinius, prieveiksmius, priedėlius, jungtukus, ištiktukus ir dalelytes. Žodis gali būti vienaskaitos arba daugiskaitos formoje. Žodžius galima vartoti bet kurio linksnio, laiko ir giminės. Taisyklės neleidžia vartoti tikriniu daiktavardžių, chemijos simbolių, matematikos formulių, žodžių trumpinių, užsienio valstybių žodžių, barbarizmų, tik šnekamojoje kalboje vartojamų žodžių, žargono, keiksmažodžių ir iškraipytų žodžių, Žaidimo pabaiga. Žaidimas baigiamas, kai nebelieka raidžių arba, kai nei vienas žaidėjas nebesugeba sudėlioti jokio žodžio. Laimi daugiausiai taškų surinkęs žaidėjas.


Žaidimą „Kriss Kross“ gali žaisti nuo 2 iki 4 žaidėjų.

Lietuviškoje versijoje naudojamos raidės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuviškoje žaidimo versijoje iš viso naudojamos 104 raidės, kurių taškų vertė ir kiekis žaidime yra:

A1-9 Ą1-1 B2-2 C7-1 Č7-1 D2-3 E1-6 Ę2-1 Ė3-2 F10-1 G2-2 H10-1 I1-11 Į4-1 Y6-1 J4-2 K2-4 L1-6 M2-3 N1-4 O1-5 P2-3 R1-9 S1-6 Š3-2 T1-5 U1-5 Ų3-1 Ū5-1 V4-1 Z5-1 Ž4-1 JOKER-2