Kranachanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kranchanas

Kranachanas (škot. gėl. crannachan) – tradicinis škotų desertas. Dabar paprastai daromas iš plaktos grietinėlės, viskio, medaus (tinkamiausias – viržių medus) ir šviežių aviečių, su kepintais avižiniais miltais, per naktį pamirkytais nedideliame kiekyje viskio.

Iš panašių ingredientų, bet be aviečių, daromas gėrimas Atholl brose.

Tradicinis būdas patiekti kranachaną būdavo padėti ant stalo lėkštes su kiekvienu ingredientu atskirai, kad kiekvienas asmuo pasidarytų kranachano variantą pagal savo skonį. Dabar aukštos desertinės stiklinės naudojamos tipiškam Kranachano patiekimui.

Pradžioje kranachanas buvo vasaros patiekalas, dažnai valgytas maždaug derliaus nuėmimo metu. Dabar labiau valgomas visus metus ir ypatingomis progomis. Patiekalo variantas yra ale-crowdie, sudarytas iš elio, melasos ir viskio su avižiniais miltais ir patiekiamas vestuvėse. Į jį įmaišydavo ir žiedą – kam žiedas papuldavo, to vestuvės, atseit, bus sekančios.

Receptas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vienas tradicinis variantas: 85 g avižinių kruopelių (smeigtuko galvutės dydžio), 280 ml plakamosios grietinėlės, 35 ml (du šaukštai) viskio. Kruopelės skrudinamos įkaitintoje keptuvėje, po to nusijojamos, kad atskirti dulkes. Tada kruopelės per naktį mirkomos viskyje dedamos į plaktą grietinėlę, į mišinį įdedant dar šiek tiek viskio. Į stiklinės dugną įdedamos kelios aviečių uogos, o tada į stiklinę dedamas gautas mišinys.

Variacija – keletą aviečių sutrinti ir įmaišyti į mišinį. Naudojamo viskio kiekis parenkamas pagal asmeninį skonį, bet jis turi suteikti skonio atspalvį, o ne lemti deserto skonį.