Krabo tūpimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dekrabas

Krabo tūpimas (angl. crab landing) – lėktuvo tupdymo būdas, pučiant šoniniam vėjui. Tupiant šiuo būdu, lėktuvas prie tūpimo tako artėja dalinai pasisukęs prieš šoninį vėją, kampu į savo skridimo kryptį. Tokiu būdu vėjas jo nenuneša į šoną nuo tūpimo tako.

Tiesiai judėjimo kryptimi lėktuvas pasisuka arba jau ant žemės (tikrasis krabas), arba ore prieš pat nutūpdamas (dekrabas). Tai turi būti padaryta tiksliai laiku. Pasukus per anksti, vėjas tiesiog nupūs lėktuvą į šoną nuo pakilimo tako. Pasukus per vėlai, ratai palies pakilimo taką būdami kampu į skridimo kryptį. Galima rimtai sugadinti važiuoklę ar net sudaužyti lėktuvą, nors komercinių lainerių važiuoklė specialiai daroma itin tvirta.

Tokie tūpimai yra sudėtingi pilotui. Jei tik įmanoma, lėktuvai tupdomi tokia kryptimi, kad šoninio vėjo nebūtų. Nedaugelio (pavyzdžiui, amerikiečių B-52) šasi (visi ratai) gali pasisukti kampu į skridimo kryptį, palengvindami „krabo tūpimą“.

Krabo tūpimas yra vienas populiarių mėgėjų užsiėmimu, žaidžiant su FlightGear ir kitais kompiuteriniais skridimo imitatoriais.

Krabo tūpimas nėra vienintelis būdas nutupdyti lėktuvą pučiant šoniniam vėjui. Kita pripažinta metodika yra poslinkio tūpimas (angl. slip landing).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]