Kotiruotojas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Market maker (angl. Market maker – „rinkos darytojas“) – firma brokeris arba dileris, besiimantis tam tikro emitento vertybinių popierių įsigijimo ir saugojimo riziką savo sąskaita, siekiant juos parduoti (rinkoje).

Kotiruotojas veikia nebiržos rinkoje kaip tiesioginiai sandorių tarpininkai. Skirtingai nei yra biržos rinkos atveju, kur tokia veikla užsiima „specialistai“, kotiruotojas palaiko nebiržinės rinkos likvidumo lygį. Jie paprastai veikia ir kaip pardavėjai, ir kaip pirkėjai.

Vidutinis kotiruotojas turi parduoti ne mažiau kaip 1 000 akcijų kiekvienam iš savo klientų (jų yra 20–30 vieno Market maker atveju). Sandoriai sudaromi telefonu arba interneto pagalba ir trunka sekundes.

Kotiruotojai yra laikomi pagrindiniais bet kokios rinkos dalyviais. Kotiruotojais plačiąja prasme gali būti ir bankai, tarptautinės kompanijos, finansų institucijos, stambūs spekuliantai. Jie sudaro didžiulės apimties sandėrius, kurie gali žymiai paveikti valiutos kotiruotę ar kainą.

Nuo stambių kotiruotojų – dažniausiai tai yra tokios institucijos kaip komerciniai bankai, centriniai bankai (kaip US Federal Reserve, Bank of England), investiciniai fondai, didelės draudimo kompanijos, pensijų fondai, trastai, diversifikuodami investicinius portfelius investuojantys į įvairių šalių korporacijas bei vyriausybių vertybinius popierius.

Nuo tokių kotiruotojų „priklauso oras“ rinkoje. Pagal preferencijas kainos atžvilgiu jie yra skirstomi į bulius ir meškas. Jų veiklos pasekmės – staigus kursų kritimas arba kilimas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]