Korėjietiškas serialas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Korėjietiški serialai)
   Šio puslapio (jo dalies) turinys turėtų būti kritiškai peržiūrėtas ir pakoreguotas!
Jei galite, sutvarkykite (rekomenduotina prieš tai peržiūrėti puslapio aptarimus, jo kūrimo istoriją bei tarpinius keitimus).

Korėjietiškas serialas arba korėjietiška drama (kor. 한국드라마) – draminis televizijos serialas korėjiečių kalba. Daug tokių serialų išpopuliarėjo Azijoje, prisidėdami prie „Korėjos bangos“ fenomeno, žinomo kaip Hallyu (kor. 한류) ir „serialų karštinės“ (angl. drama fever) kai kuriose šalyse. Patys populiariausi Korėjos serialai taip pat išpopuliarėjo kituose pasaulio regionuose, kaip Lotynų Amerika, Vidurinieji Rytai ir kitur.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apskritai, yra du pagrindiniai korėjietiškų serialų žanrai.[reikalingas šaltinis] Pirmasis žanras primena vakarietiškas muilo operas su trumpesniu, nutrūkstamu siužetu, bet be akivaizdžių seksualinių užuominų, dažnai sutinkamų vakarietiškuose serialuose. Tipiškai, šios serijos pristato konfliktus, susijusius su piniginėmis derybomis, santykiais tarp šeimos narių (dažniausiai tarp motinos ir žento ar marčios). Be to, dažnai įtraukiami komplikuoti meilės trikampiai, kuriuose serialo herojė paprastai įsimyli pagrindinį veikėją „blogą berniuką“, kuris su ja blogai elgiasi. Šių serialų trukmė – paprastai nuo 16 iki 100 epizodų (dažniausiai neviršija 200).

Kitas populiarus žanras – korėjietiški istoriniai serialai (taip pat žinomi kaip sa geuk), kurie yra kuriami, dramatizuojant Korėjos istoriją. Korėjietiškuose istoriniuose serialuose paprastai figūruoja labai komplikuoti siužeto vingiai su detaliai pasiūtais kostiumais, dekoracijomis ir specialiaisiais efektais.[1] Kovos menai, kovos su kardais ir jojimo menas yra svarbūs korėjietiškų istorinių serialų komponentai. Korėjietiški serialai, tiek istoriniai, tiek modernūs, pasižymi tobula kokybe, ryškiais veikėjais ir protingu scenarijumi, bet labai priklauso nuo archetipinių simbolių naudojimo.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Eckersley, M 2009, Drama from the rim: Asian Pacific drama book, 2nd ed., Drama Victoria, Melburnas. 56 psl.
  2. Eckersley, M 2009, Drama from the rim: Asian Pacific drama book, 2nd ed., Drama Victoria, Melburnas. 57 psl.