Kontakt-5

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kontakt-5 reaktyvieji šarvai ant Indijos armijos T-90. Plokštės sudėtos poromis, trikampio kontūrais
T-90 bokštas su Kontakt-5 dėžutėmis.
Indijos armijos T-90 su Kontakt-5 šarvais.

Kontakt-5 (rus. Контакт-5) - TSRS konstrukcijos antros kartos (kai kuriuose šaltiniuose - trečios) reaktyvieji šarvai, skirti apsaugoti nuo subkalibrinių ir kumuliacinių šarvamušių sviedinių, sukurti Rusijos Plieno MTI (НИИ Стали). Tai pirmieji reaktyvieji šarvai, kurie efektyviai įveikia šiuolaikinius APFSDS tipo (šarvamušius stabilizatorinius laikiklinius) šarvamušius sviedinius.

Pirmą kartą panaudoti 1985 m. T-80U tankuose. Kontakt-5 sudarytas iš 25×13 cm dėžučių, kuriose sprogstamosios medžiagos (SM) plokštė įterpta tarp dviejų plieno plokščių. Plokštės sudėtos taip, kad sprogus SM plieno plokštės ima greitai judėti į šoną. Kumuliacinio užtaiso čiurkšlė turi pramušti didesnį storį plieno, negu realus plokštės storis, nes į čiurkšlę vis slenka dar nepramušta plokštės dalis. Kinetinis penetratorius, veikiamas slenkančios plokštės, pasukamas įstrižai arba net suskaldomas į gabalus. Pramušamasis smūgis ima veikti didesniame plote, dėl ko pramušamoji geba sumažėja.
Blokelio sprogstamoji medžiaga nedetonuoja peršovus kulkomis iki 12,7 mm kalibro imtinai, pramušus sviedinių skeveldroms, nuo degančio napalmo.

Kontakt-5 komplektas, sveriantis iki 2 tonų, sustiprina apsaugą nuo kumuliacinių sviedinių 1,9 – 2,0 kartus, o nuo subkalibrinių šarvamušių sviedinių - 1,2 karto (gamintojo duomenys)[1], sumažindami pramušamumą 19%.

Kontakt-5 veiksmingumas išbandytas Vokietijos Bundesvero ir Jungtinių Valstijų armijos. Vokiečiai išbandė K-5, uždėtą ant senesnių T-72 tankų. Žurnalo „Jane's International Defence Review“ korespondentas Pentagone Lelandas Nesas patvirtino, kad „uždėtas ant T-72 tankų Kontakt-5 juos padarė atsparius JAV tankų M1 Abrams 120 mm patrankų APFSDS tipo M829 šovinių skurdinto urano penetratoriams, nors šie buvo tada galingiausi tankų šoviniai.“ Taip buvo tada, kai penetratorius pataikydavo į reaktyvinių šarvų blokelius, kurie tada dengė 60% frontalinės T-72 projekcijos.

Buvo sukurti nauji šoviniai (M829A2 ir M829A3), kurių kinetiniai penetratoriai buvo patobulinti, kad įveiktų Kontakt-5 šarvus. M829A2 šoviniai buvo skirti įveikti būtent Kontakt-5 šarvams, o M829A3 - įveikti dar tobulesnes Kontakt-5 ateities versijas.

Kaip atsakas į M829A3 šovinius Rusijoje sukurti reaktyvieji šarvai Relikt, kurie, kaip teigiama, yra dukart efektyvesni už Kontakt-5. Jie susprogdinami komanda prieš penetratoriui pasiekiant šarvų blokelį pagal radaro informaciją. Jie gali būti uždėti ant T-72B ir T-90 tankų. Relikt buvo bandomi Leningrado karinėje apygardoje. Relikt nėra naudojami Rusijos tankuose.[2]

Kontakt-5 šarvai naudojami Rusijos ir Ukrainos kariuomenėse.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]