Konsoliduota atskaitomybė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Konsoliduota atskaitomybė (angl. consolidated reporting) - pagrindinės įmonės ir jos kontroliuojamų (antrinių) įmonių finansinė atskaitomybė, kai sujungiamos visų grupės įmonių ataskaitos, kuriose atsisakyta grupės tarpusavio atsiskaitymų pelno ir išvengta dvigubo to paties turto apskaitymo.

Rengiant konsoliduotą finansinę atskaitomybę, pagrindinės įmonės ir jos kontroliuojamų įmonių finansinė atskaitomybė sujungiama „eilutė prie eilutės“ principu, sudedant kartu tokius straipsnius, kaip turtas, įsipareigojimai, nuosavybė, pajamos ir sąnaudos.

Tačiau siekiant, kad ataskaita atskleistų tikrąją grupės finansinę padėtį, reikia eliminuoti pagrindinės įmonės investicijų į kontroliuojamos įmonės vertę bei grupės vidaus likučių ir tarpusavio sandorių nerealizuotą pelną (nuostolį).

Konsoliduotą finansinę atskaitomybę sudaro konsoliduotas balansas, konsoliduota pelno (nuostolių) ataskaita, konsoliduota pinigų srautų ataskaita, konsoliduota nuosavo kapitalo pokyčių ataskaita ir aiškinamasis raštas.

Konsoliduota atskaitomybė dar vadinama jungtine atskaitomybe.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]