Komatis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Komatis
Komatis teka tarpekliu
Komatis teka tarpekliu
Ilgis 480 km
Baseino plotas 50 000 km²
Vidutinis debitas 111 m³/s
Ištakos Stenkampsbergas
Žiotys Indijos vandenynas
Šalys Pietų Afrikos Respublika, Svazilandas, Mozambikas
Vikiteka Komatis

Komatis (angl. Komati River, port. Rio Incomati) – upė Pietinėje Afrikoje. Prasideda Pietų Afrikos Respublikoje, Mpumalangoje, į vakarus nuo Karolinos, Stenkampsbergo plokščiakalnyje (~1800 m aukštyje). Teka į šiaurės rytus, aukštupyje sudaro Komačio tarpeklį. Kerta Drakensbergo kalnus ir teka Svazilando teritorijos šiaurine dalimi. Ten daro posūkį šiaurėn, teka lygiagrečiai su Lebombo kalnais. Vėliau grįžta į PAR teritoriją, pasuka į rytus ir leisdamasis nuo kalnų sudaro eilę krioklių ir slenksčių. Žemupyje teka lygumomis Mozambiko teritorija, skaidosi protakomis, sudaro meandras. Įteka į Indijos vandenyno Maputu įlanką 24 km į šiaurės rytus nuo Maputu.

Didžiausias intakas – Krokodilų upė (kairysis). Komatis Svazilande ties Pigs Pyku patvenktas, sudaryta Magugos užtvanka. Žemupys laivuojamas.

Upės pavadinimas svazių kalba inkomati reiškia „karvių upė“, nes visad duoda vandens, lyg karvė pieno. Portugalai seniau Komačio žemupį vadino „Ryžių upe“ (port. Rio des Reijs), o britai – „Karaliaus Jurgio upe“ (King George River).