KnAAPO

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Komsomolsko prie Amūro lėktuvų gamykla
Originalus pavadinimasКомсомольский-на-Амуре авиационный завод имени Ю. А. Гагарина
FormaFilialas
PramonėKarinė ir civilinė aviacija
Įkurta1934 m.
Centrinė būstinėKomsomolskas prie Amūro, Rusija
ProdukcijaNaikintuvai ir civiliniai orlaiviai
Savininkas (-ai)Suchoj
Darbuotojų13 500
Tinklalapiswww.knaapo.ru

Komsomolsko prie Amūro J. Gagarino vardo aviacijos gamykla, (KnAAPO) – viena didžiausių Rusijos lėktuvų gamyklų. Įsikūrusi Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, Komsomolske prie Amūro.

Įmonė yra „Suchoj“ projektuotojų lėktuvų gamybinis filialas. Šioje gamykloje yra renkami Su serijos naikintuvai, Sukhoi Superjet 100 civiliniams tikslams skirtas keleivinis lėktuvas, taip pat įmonė turi teisę remontuoti „Boeing“ lėktuvus[1].

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1934 m. liepos 18 d. buvo pradėta statyti „aviacijos gamykla nr. 126“.

1936 m. gegužės 1 d. buvo pagamintas pirmasis lėktuvas, juo tapo Andrejaus Tupolevo suprojektuotas universalusis kovos lėktuvas R-6 (ANT-7). Antrojo pasaulinio karo metu gamykloje gaminti Il-4 bombonešiai. Po karo gamykloje gaminti ir tobulinti reaktyviniai naikintuvai Mig-15 ir Mig-17. 1956 m. gamykla pradėjo dirbti kartu su naikintuvų projektuotojų biuru „Suchoj“. Nuo 1976 m. įmonė pradėjo gaminti ir vystyti ketvirtos kartos naikintuvų projektus Su-27, vėliau Su-30, o nuo 2010 m. ir naujausius Su-35.

Nuo 2010 m. KnAAPO surenkami bandomieji 5-os kartos sunkiai aptinkamų naikintuvų T-50, dar žinomu kaip PAK-FA, bandomieji pavyzdžiai.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]