Klibanarijai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Sasanidų laikų bareljefas, kuro apačioje pavaizduotas sunkiai šarvuotas raitelis.

Klibanarijai, klibanoforai (gr. κλιβανοφόροι 'stovyklos krosnies nešiotojas', iš gr. κλίβανος 'stovyklos krosnis; metalinis ugniakuras') – Sasanidų imperijos, vėlyvosios Romos imperijos, Bizantijos sunkioji kavalerija. Panašiai kaip ir katafraktai klibanarijai dėvėdavo sunkius šarvus ir jodinėjo ant visiškai šarvuotų žirgų.

Klibanarijų pavadinimą aiškina kelios hipotezės:

  • pavadinimas klibanoforai yra pravardė, reiškianti 'stovyklos krosnies nešiotojai', nes jie nešioja tiek metalo, kad kautynėse labai sparčiai užkaista.
  • pavadinimas kilęs iš pers. griwbanwar ar pers. griva-pana-bara 'kaklo apsaugos nešiotojas'.

Klibanarijai buvo naudojami daugelio Rytų kraštų kariuomenėse. Pvz., Palmyros imperijos klibanarijai kovėsi prieš Romos kavaleriją Imės ir Emesos mūšiuose. Sasanidai naudojo klibanarijus savo vakarinėse armijose kovai su Rytų Romos imperija. Sasanidų klibanarijai buvo labiau šarvuoti, negu jų Bizantijos kolegos.

Šapuro II klibanarijus aprašė istorikas Amianas Marcelinas, buvęs romėnų štabo karininku, tarnavęs Konstancijaus II armijoje Persijoje:

„Visos kuopos buvo šarvuotos geležimi, visas jų kūno dalis dengė storos plokštės, kurios buvo taip suderintos, kad sudarydavo tvirtus sunėrimus tose vietose, kur yra kūno sąnariai; jų veidus dengiantys šarvai itin kruopščiai pritaikyti prie galvų, ir, kadangi visas jų kūnas padengtas metalu, į juos krentančios strėlės randa tik mažutes skylutes vietose prieš jų akis ir ties nosies galiuku, kad galėtų lengviau kvėpuoti. Tie, kurie ginkluoti pikomis, stovi nejudėdami, kad pamanytum, jog pikas laiko bronziniai veržtuvai.“
„Persai prieš mus pasiuntė būrius grandiniais šarvais apsaugotų raitelių, kurie jojo taip arti vienas kito, kad jų judančių kūnų, padengtų sandariai sudurtomis geležies plokštėmis, akino akis bežiūrintiems į juos, o visi jų arkliai buvo šarvuoti odos dangalais.“