Kizil Kulė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vaizdas iš jūros.

Kizil Kulė (Raudonasis bokštas) (turk. Kızıl Kule) – vienas pagrindinių istorinių statinių Alanijoje, Antalijos provincijos Turkijos pietuose kurortiniame mieste. Bokštas yra miesto uosto teritorijoje, pastatyta XII a. ir yra miesto simbolis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bokšto statyba buvo pradėta 1221 m., seldžiukų dinastijos sultono Aladino Keikubado I–jo (turk. I. Alâeddin Keykubad) valdymo pradžioje, o užbaigtas 1226 m. Sultonas, bokšto statybai iš Sirijos miesto Alepo, į Alaniją pakvietė architektą Ebuali Rehą el Ketanį (turk. Ebu Ali Rehç el Kettani)[1].

Savo pavadinimą bokštas gavo dėl statyboms naudojamų raudonų plytų[2].

Daug amžių bokštas tarnavo ginant uostą ir laivų statyklą nuo priešų iš jūros pusės. Pastatas pastatytas labai kokybiškai ir iki šiol yra ryškiausiu senovės karo architektūros pavyzdžių. Jis yra geriausiai išsilaikęs pastatas pastatytas seldžiukų Alanijoje. 1979 m. bokštas atidarytas turistams.

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aštuonkampio formos raudonų plytų bokštas saugo arsenalą (Tersane), pastatyta 1221 m. Bokšto aukštis yra 33 m, skersmuo – 29 m, kiekvienos sienos ilgis – 12,5 m. Bokšte yra 5 aukštai ir iki jo viršaus veda aukšti akmeniniai laiptai (85 pakopos). Saulės šviesa pro penkto aukšto ertmę yra matoma pirmame aukšte. Bokšto viduryje yra įrengtas rezervuaras.

Muziejus[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1979 m. miesto savivaldybė pirmame bokšto aukšte atidarė etnografinį muziejų, kurio ekspozicija pasakoja bokšto ir Alanijos istoriją, seldžiukų heraldiką. Bokštą galimą lankyti visą savaitę, išskyrus pirmadienį, nuo 8 – 12 val. ir 13.30 – 17.30 val.[3] Įėjimas mokamas, bilietas kainuoja 3–5 liras (6–10 Lt).

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]