Kirpčiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kirpčiai

Kirpčiai (angl. fringe, Kanadoje ir JAV dar vartojamas žodis bangs) – priekinė šukuosenos dalis, nukirpta tįsoti arba garbanotis ant kaktos.

Kirpčiai gali būti sušukuoti į šoną, tęstis vienodo ilgio ir stiliaus į abu kaktos šonus vienodai. Svarbiausia, jie neturi uždengti akių. Britų terminas fringe dar reiškia dėl grožio lygiai pakirptus plaukus.

Šiaurės Amerikoje, Kanadoje vartojamas terminas bangs dažniausiai naudojamas apibūdinti jaunų panelių šukuosenas. Šis žodis siejamas su arklio uodegomis. Mat šios yra kerpamos lygiai, kaip ir kirpčiai, be to, į kasą viršugalvyje surišti plaukai yra vadinami „arklio uodegėle“.

Kirpčiams apibūdinti dar naudojamas terminas lopas, kuris reiškia, kad plaukai, krentantys ant kaktos yra nudažyti įvairiomis spalvomis.

Mados tendencijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kirpčių mada keičiasi lygiai taip pat dažnai kaip ir kitos šukuosenų mados, todėl juos galima nešioti pačius įvairiausius. 19801990 m. buvo madingi garbanoti, sušiaušti kirpčiai. Tokias, panašias į moterų šukuosenas nešiojo ir vyrai. Po to kirpčiai tapo mažiau madingi.

Vėliau, apie 2007 m. kirpčiai vėl ėmė dominuoti plaukų dizaino madose. Tačiau jie visai kitokie, nei prieš kelis dešimtemčius – stori, tankūs, tiesaus kirpimo. 2007 m. spalį manekenė Kate Moss pakeitė šukuoseną – nusikirpo kirpčius, tarsi įspėdama, kad 2008 m. taip suformuoti plaukai bus „ant bangos“. Lietuvoje panašiu metu kirpčius taip pat nusikirpo vietinės įžymybės – žurnalistė Aistė Stonytė, televizijos laidų vedėja Giedrė Rusytė.

Vyrų kirpčiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kirpčius nešioja ne tik moterys. Vyrai taip pat nusikerpa taip, kad plaukai dengtų kaktą. Tačiau dažniausiai vyrų kirpčiai nebūna suformuoti iš trikampiu nuo viršugalvio atskirtos plaukų sruogos ir nenukirpti visiškai tiesiai, o iškarpyti, krenta į šoną, neišsiskiria kaip atskira kaktą dengianti plaukų dalis.