Kininis kordicepsas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Cordyceps sinensis

Kininis kordicepsas (Cordyceps sinensis)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Grybai
( Fungi)
Skyrius: Aukšliagrybūnai
( Ascomycota)
Klasė: Aukšliagrybiai
( Ascomycetes)
Eilė: Hipokrėjiečiai
( Hypocreales)
Šeima: Clavicipitaceae
( Clavicipitaceae)
Gentis: Kordicepsas
( Cordyceps)
Rūšis: Kininis kordicepsas
( Cordyceps sinensis)
Index Fungorum

Kininis kordicepsas (Cordyceps sinensis) – parazitinių grybų rūšis, priklausanti aukšliagrybūnų (Ascomycota) skyriui. Paplitęs Himalajų kalnuose, apie 3-5 km aukštyje (Tibete, Nepale, Butane, Kinijos aukštikalnėse, šiaurės Indijoje).

Kininis kordicepsas – tai parazitinis grybas, parazituojantis ant Thitarodes genties drugių lervų, taip pat kartais ant skruzdžių ir kitų požeminių vabzdžių. Grybo spora patenka ant kūno, padengia jį grybiena ir minta gyvūno syvais. Gyvūnas žūsta ir yra mumifikuojamas. Vasarą nuo gyvūno užpakalinės dalies grybas išaugina 5-15 cm ilgio vaisiakūnį, kuris išlenda į žemės paviršių ir išbarsto sporas.

Kininis kordicepsas nuo seno žinomas kinų, tibetiečių, nepaliečių liaudies medicinoje. Tibetietiškai vadinamas jarca gunbu (དབྱར་རྩྭ་དགུན་འབུ་), kiniškai dong chong xia cao (冬虫夏草), nepalietiškai jarčagumba (यार्शागुम्बा), hindi kalba Keeda Jadi. Visi šie pavadinimai kilę iš tibetiečių kalbos ir reiškia – „žiemą kirminas, vasarą augalas“. Kordicepso rinkimas yra svarbus daugelio Azijos aukštikalnių gyventojų verslas (Nepale už 1 kg mokama 30-60 tūkst. Nepalo rupijų, Kinijoje – 10-60 tūkst. juanių). Grybo preparatai naudojami letargijos, vėžio ir kt. ligų gydimui, kaip afrodiziakas.

Mumifikuota lerva ir iš jos augantis kininio kordicepso vaisiakūnis