King Camp Gillette

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kingas Kempas Džiletas
angl. King Camp Gillette
Gimė 1855 m. sausio 5 d.
Viskonsino valstijoje, JAV
Mirė 1932 m. liepos 9 d. (77 metai)
Veikla amerikiečių išradėjas
Vikiteka King Camp Gillette
1904 m. lapkričio 15 d. Džileto patentas

Kingas Kempas Džiletas (King Camp Gillette, 1855 m. sausio 5 d. – 1932 m. liepos 9 d.) – amerikiečių išradėjęs, pirmasis užpatentavęs skutimosi peiliukus.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

K. K. Džiletas gimė 1855 m. Viskonsino valstijoje, tačiau netrukus su šeima persikėlė gyventi į Čikagą. Dirbdamas vienkartinius daiktus pardavinėjančiose bendrovėse, Džiletas sugalvojo, jog brangius ir sunkiai pagalandamus skutimosi įrankius reikėtų pakeisti daug kartų naudojamu skustuvu su vienkartiniais, plono plieno peiliukais. Sudėtingiausia buvo paruošti ir pagaląsti plonus peiliukus, ir dėl to idėjos realizavimas užtruko. 1901 m. įkūręs savo bendrovę, amerikietis išradimą užpatentavo ir dvejais metais vėliau pradėjo jį pardavinėti. Pirmaisiais metais iš jo buvo nupirkta 51as skustuvas ir 168i peiliukai. Tačiau po metų šis kiekis buvo skaičiuojamas šimtais tūkstančių.

1915 m. Džileto peiliukai ir skustuvai buvo gaminami ne tik Amerikoje, bet ir Kanadoje, Anglijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje. Jungtinėms Valstijoms įsitraukus į pirmąjį pasaulinį karą, šalies valdžia iš Džileto kompanijos visiems kareiviams nupirko po skustuvų komplektą.

Gamybai įsibėgėjus, Kingas Džiletas daug keliavo po pasaulį ir dažnai buvo atpažįstamas žmonių pagal portretą ant skustuvų pakuočių. Amerikietis mirė 1932 m., būdamas beveik be pinigų, nes Didžiosios depresijos metu smarkiai nukrito jo kompanijos akcijos, o turimas lėšas jis buvo investavęs į nekilnojamąjį turtą. Džileto kompaniją, kuriai priklauso tokie prekių ženklai kaip Braun, Oral-B ir Duracell. 2005 m. už 57 milijardus dolerių nusipirko koncernas „Procter & Gamble“.