Kimpina

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kimpina
rumun. Câmpina
      
Miesto centras
Laiko juosta: (UTC+2)
------ vasaros: (UTC+3)
Valstybė Rumunijos vėliava Rumunija
Apskritis Prahovos apskritis
Gyventojų (2002) 38 789
Altitudė 426 m
Vikiteka Kimpina

Kimpina (rumun. Câmpina, Cîmpina) – miestas pietinėje Rumunijoje, Prahovos apskrityje, Pietų Karpatų priekalnėse, Prahovos slėnyje, į šiaurės vakarus nuo Ploješčio. Miestas yra prie svarbaus Brašovo-Bukarešto geležinkelio ir plento, jungiančio Valakiją su Transilvanija.

Naftos gavybos įrengimų gamybos ir metalo apdirbimo, elektronikos ir elektrotechnikos, chemijos (sieros rūgšties), naftos perdirbimo, medienos apdirbimo, statybinių medžiagų gamybos, tekstilės, maisto pramonė. Kimpinos apylinkėse vykdoma naftos gavyba, nutiestas naftotiekis į Konstancą. Vystomas turizmas. Yra dailininko Nikolajės Grigoresku, rašytojo Bodano Hasdeu muziejai[1], Hasdeu pilis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kimpina seniau buvo vienas iš prekybinių centrų kelyje tarp Valakijos ir Transilvanijos. Nuo XIX a. pab. – XX a. pr. tapo svarbiu pramoniniu centru. 18971898 m. Kimpinos naftos perdirbimo gamykla buvo didžiausia Europoje.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kimpina. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IV (Chakasija-Diržių kapinynas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003