Kiaulinė askaridė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Ascaris suum

Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Apvaliosios kirmėlės
( Nematoda)
Klasė: Secernentea
( Secernentea)
Būrys: Ascaridida
( Ascaridida)
Gentis: Askaridė
( Ascaris)
Rūšis: Kiaulinė askaridė
( Ascaris suum)

Kiaulinė askaridė (Ascaris suum) – parazitinė apvalioji kirmėlė. Parazituoja kiaulių plonojoje žarnoje ir sukelia askaridozę.

Askaridės – ištęstos verpstės formos. Patelės gali išaugti iki 40 cm ilgio, priekinio trečdalio pabaigoje yra žiedinės vagelės pavidalo persmauga. Patinėliai žymiai mažesni, jų užpakalinis galas užsirietęs į pilvo pusę. Specialių prisitvirtinimo organų neturi, žarnyne laikosi įsirėmusi galais į sieneles. Kūną dengia odos ir raumenų maišas, jo viršutinis sluoksnis – kutikula. Ji baltos spalvos, standi – atlieka išorinio skeleto funkciją ir apsaugo nuo suvirškinimo. Po kutikula yra hipoderma ir vienas sluoksnis išilginių raumenų (keturios raumenų juostos: nugarinė, pilvinė ir dvi šoninės). Virškinimo sistema: burna, ryklė, vidurinė žarna, užpakalinė žarna, analinė anga (patelių)/kloaka (patinėlių). Lytinė sistema: patelė turi porines kiaušides, kiaušintakius ir gimdas, dvi gimdos sueina į makštį. Patinų lytinė sistema viengubas vamzdelis: sėklidės, sėklatakis, sėklos išmetamasis latakas. Apvaisinimas vidinis. Šalinimo sistema: turi šalinimo kanalus, užpakaliniame gale šalinimo vamzdeliai aklini, o priekyje abu kanalai sueina į vieną ir netoli burnos atsiveria pora. Ant šalinimo kanalų guli kelios žvaigždės formos fagocitinės ląstelės. Nervų sistema. Du nerviniai kamienai, kurie prasideda apyrykliniame žiede.

Vystymosi ciklas: Apvaisinti kiaušinėliai su išmatomis patenka į dirvą. Kiaušinėliuose išsivysto invazinės lervos. Kiaušinėliai su lervomis patenka į kiaulės organizmą. Žarnyne iš kiaušinėlio išeina lerva ir skverbdamasi patenka į kraujotakos sistemą. Su krauju per kepenis patenka į širdį, o iš čia į plaučius. Lervoms būtinas deguonis. Plaučių alveolėse auga ir yra atkosėjamos su skrepliais ir praryjamos. Žarnyne lervos auga ir iš jų išsivysto lytiškai subrendusios askaridės. Žarnyne patinėliai apvaisina pateles ir jos pradeda išskirti kiaušinėlius.