Kerė (1976 filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kerė

PavadinimasCarrie
Kilmės šalisJAV
RežisieriusBrian De Palma
Prodiuseris (-iai)Brian De Palma
Paul Monash
Scenaristas (-ai)Lawrence D. Cohen
VaidinaSissy Spacek
Piper Laurie
Amy Irving
William Katt
John Travolta
Nancy Allen
Metai1976
ŽanrasSiaubo, drama
Trukmė98 min.
KalbaAnglų k.
Biudžetas1,8 mln. USD
IMDb įrašas

Kerė – 1976 m. kino studijoje „United Artists“ sukurtas siaubo filmas pagal to paties pavadinimo Stiveno Kingo debiutinį romaną. Tai 98 min. trukmės kino filmas.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Kerė kenčia mokykloje nuo juokelių ir pasityčiojimų iš jos klasės draugų pusės, ją laikančių bjauriuoju ančiuku, namuose – nuo motinos puritonės fanatizmo ir perdėto griežtumo. Kartą klasiokams iš jos vėl pasijuokus, viena iš jų, Sue Snell, vėliau, sąžinės graužiama, per savo draugą ją pakviečia prisijungti prie išleistuvių pokylio. Padeda ir klasės auklėtoja Miss Collins.

Kerė nuo vaikystės pasižymėjo antgamtiniais telekinezės sugebėjimais. Tai trukdė jai turėti normalius santykius su klasės draugais. Išleistuvių pokylis būtų buvusi gera proga normalizuoti santykiams. Ji tvirtai siekė, kad jos motina ją išleistų eiti į vakarėlį - Kerė tikrai norėjo tapti normalia, paprasta mergaite. Nepaisydama motinos grasinimų, Kerė nuvyko į pokylį su vaikinu, vardu Tommy Ross. Čia ji tapo žavia bendraujančia mergina, patraukusia daugelio dėmesį. Viena iš vakarėlio dalyvių, Chris Hargensen, kuri labiausiai jos nemėgo, nutarė bet kokiomis priemonėmis neleisti, kad Kerė laimėtų pokylio gražuolės rinkimus. Tam ji su savo bičiuliu Billy Nolan paruošė kibirą su kiaulės krauju, padėdama jį ant lubų sijos. Kai tik Kerė atsidūrė reikiamoje vietoje, ant jos užvirto kibiras su visu turiniu, akimirksniu paversdamas Kerės grožybes bjauriais skarmalais. Visi dalyvaujantys smagiai pasijuokė. Kerė buvo šokiruota tokio viešo pažeminimo. Joje sukilęs apmaudas ir pyktis atgaivino jos telekinetinius sugebėjimus. Ji visus nužvelgė veriančiu žvilgsniu. Staiga pradėjo dėtis keisčiausi dalykai: griūti lubos, atsirasti ugnies židiniai, judėti daiktai, kristi ant susirinkusiųjų, juos smaugti, žudyti, trukdyti jiems išbėgti. Žuvo ir Tommy Ross, ir klasės auklėtoja. Taip pat buvo nužudyti Billy ir Chris, bandę ją suvažinėti kelyje, jai grįžtant namo. Namuose ją sutiko motina, nors ir išoriškai džiaugsmingai, bet norėdama nužudyti „raganą“. Apkabinusi Kerę, įsmeigia jai į nugarą peilį. Bet ši mėgina ištrūkti ir pabėgti, tačiau besigrumdama nužudo savo motiną. Ima griūti namas, po jo nuolaužomis Kerė žūna. Išgyvenusi Sue Snell susapnuoja košmarą, kaip ji deda gėles ant sudegusio namo pelenų, o tuo momentu iš žemės išnirusi kruvina Kerės ranka griebia ją ...

Vaidmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasiekimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Kerė“ pradžioje nuo 1976 m. lapkričio 3 d. turėjo ribotą išleidimą 409 kino teatruose. Pradėjus filmą rodyti plačiau, jis surinko 5 mln. USD pajamų, tapdamas vienu iš penkių sėkmingiausių filmų, rodomų per pirmąsias 2 savaites. Savo šalyje filmas surinko 33,8 mln. USD, 18 kartų viršydamas savo gamybos biudžetą. Šiais laikais tokia suma prilygtų 135 mln. USD. 1999 m. pasirodęs filmo tęsinys „Įsiūtis: Kerė 2“ (The Rage: Carrie 2) komerciškai nebuvo sėkmingas.

Be kasos pasiekimų, kitų tęstinių projektų, filmas susilaukė ir kino kritikų teigiamų atsiliepimų bei eilės reikšmingų apdovanojimų. Tai vienas iš nedaugelio siaubo filmų, nominuotų keliems Oskarams. Sissy Spacek ir Piper Laurie nominuotos geriausios aktorės ir geriausios antro plano aktorės rinkimuose. Filmas taip pat laimėjo Avoriaz Fantastic Film festivalio didįjį prizą. Sissy Spacek gavo geriausios aktorės prizą iš Kino kritikų nacionalinės draugijos. 2008 m. „Kerė“ užėmė 86-tą poziciją žurnalo „Empire“ sudarytame 500 geriausių visų laikų filmų sąraše.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]