Funikulierius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Keltuvas)
Kauno funikulieriai:

Funikulierius (pranc. funiculaire < lot. funiculus – „virvutė, lynas“) – trumpas geležinkelis su lynine traukle, įrengiamas stačiuose šlaituose keleiviams vežti. Bėgių keliu važiuoja lyno tempiami vagonai. Daugiausia keltuvai naudojami kalnuotose šalyse. Pirmieji įrengti Genujoje (Italija) ir Semeringe (Austrija).

Funikulierius Nazarėje (Portugalija)

Funikulierius naudojamas keleiviams kelti aukštyn kalno šlaitu, todėl jis laikomas keltuvų rūšimi. Funikulieriaus mechanizmo pagrindinė dalis yra lynas, todėl funikulierius kartais vadinamas lyniniu keltuvu, nors tai nėra teisinga, kadangi lyninių keltuvų yra ir kitokių, pvz., lyniniai slidininkų keltuvai.

Europoje šiuo metu veikia apie 80 žmones keliančių funikulierių. Kaune esantys du funikulieriai (Aleksoto funikulierius ir Žaliakalnio funikulierius) priskiriami prie seniausių, jie paskelbti technikos paminklais.

Lietuva[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje veikia 2 funikulieriai – Žaliakalnio funikulierius ir Aleksoto funikulierius (abu Kaune). Kauno funikulieriai yra vienkeliai su dviem vagonais, kurie prasilenkia kelio viduryje.

  • Žaliakalnio funikulierių 1931 m. įrengė Vokietijos firma AEG. Polinkio kampas – 14° 39', kelio ilgis – 142 m. Kelionė trunka pusantros minutės, vagone telpa 35 žmonės. Iš pradžių manyta, kad funikulierius bus nepopuliarus, todėl vienas jo vagonėlis atsvarai buvo prikrautas balasto. Tačiau greit balastą teko išmesti. Žaliakalnio funikulierius – kultūros paminklas.
  • Aleksoto funikulierius pastatytas Šveicarijos firmos 1935 m. Polinkio kampas – 18°, kelio ilgis – 132,9 m.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]