Keliaujanti Haulo pilis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Keliaujanti Haulo pilis

Pavadinimasハウルの動く城
(Hauru no Ugoku Shiro)
Kilmės šalisJaponija
RežisieriusHayao Miyazaki
Prodiuseris (-iai)Toshio Suzuki
Scenaristas (-ai)Hayao Miyazaki
KompozitoriusJoe Hisaishi
VaidinaChieko Baishō
Takuya Kimura
Akihiro Miwa
Metai2004
ŽanrasNuotykių, fantastinis
Pagal knygąDiana Wynne Jones
„Keliaujanti Haulo pilis“
Trukmė119 min.
Kalbajaponų
PlatintojasToho (Japonijoje)
Walt Disney Pictures
Biudžetas2,4 mlrd. jenų
(24 mln. JAV dolerių)
Pajamos235 mln. JAV dolerių
IMDb įrašas

Keliaujanti Haulo pilis arba Keliaujanti pilis (angl. Howl's Moving Castle, jap. ハウルの動く城 = Hauru no Ugoku Shiro) – 2004 m. japonų fantastinis anime filmas, režisuotas Hayao Miyazaki studijoje „Studio Ghibli“. Iš dalies paremtas britų rašytojos Diana Wynne Jones to paties pavadinimo romanu.

Filmo premjera įvyko 2004 m. rugsėjo 5 d. Venecijos kino festivalyje. Kino kompanija „Pixar“ sukūrė angliškai dubliuotą versiją, kurią 2005 m. išleido „Walt Disney Pictures“. 2006 m. „Keliaujanti Haulo pilis“ buvo nominuotas geriausio animacinio filmo kategorijoje 78-ojoje Oskarų teikimo ceremonijoje. Filmas pasauliniu mastu surinko per 235 mln. JAV dolerių[1], tokiu būdu tapdamas vienu komerciškai sėkmingiausių Japonijos filmų istorijoje.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Skrybėles gaminanti mergina Sofi, eidama aplankyti savo jaunesnės sesers, nuošalioje gatvelėje susiduria su 2 įžūliais kareiviais. Nuo tolesnių nemalonumų ją išgelbsti paslaptingas burtininkas Haulas, kurį persekioja dykynių raganos užburtos šmėklos. Sofi saugiai susitinka su savo seserimi, tačiau Haulą persekiojusi dykynių ragana vėliau užsuka į Sofi parduotuvę ir paverčia ją sena moteriške. Siekdama surasti priemonę užkeikimui panaikinti, Sofi patraukia į dykynes, kur susiduria su kaliause, kuri ją nuveda iki keliaujančios Haulo pilies. Ten ji sutinka ugnies demoną Kalciferį, kuris jai pasisiūlo panaikinsiąs prakeiksmą, jei ši padės jam išsivaduoti nuo jį pilyje prikausčiusių burtų. Pasirodžius Haului, Sofi apsimeta namų prižiūrėtoja, kuri esą į šias pareigas pasiskyrė pati, pamačiusi netvarką pilyje. Haulo vaikščiojanti pilis yra stebuklinga. Ją varo demono Kalciferio ugnies jėga, o pilies durys atsidaro į keturias skirtingas vietoves. Į vieną vietovę išeina tik Haulas ir niekas nežino, kas joje yra.

Tuo metu tarp Sofi šalies ir gretimos valstybės prasideda karas ir paslaptingai dingsta kaimyninės karalystės princas. Haulas iš karaliaus gauna šaukimą į karą ir raginimą prisistatyti į rūmus. Tačiau Haulas pasiunčia Sofi, apsimetusią Haulo motina, į rūmus pranešti, kad jis negalėsiąs pagelbėti. Prie rūmų Sofi sutinka ją užbūrusią dykynių raganą. Prie rūmų raganos burtai netenka savo galių, nes rūmus yra užbūrusi karaliaus burtininkė Saliman. Sofi ir dykynių ragana užkopia aukštais laiptais. Karaliaus burtininkė Saliman paaiškina, kad Haulas ir dykynių ragana yra buvę jos mokiniai. Haulas yra sudaręs sutartį su demonu, kaip ir dykynių ragana, iš kurios Saliman tik ką atėmė burtininkės galias. Haulas atskuba Sofi išvaduoti ir jiems pavyksta kartu pasprukti. Sofi sužino, kad Haulas dalyvauja kare pasivertęs paukščio formos būtybe, tačiau po kiekvienos transformacijos jam darosi sunkiau atsiversti žmogumi. Norėdamas pasislėpti nuo Saliman Haulas transformuoja savo pilį taip, kad vienos jos durys atsiveria Sofi kepurių parduotuvėlės vietoje jos gimtajame mieste. Parduotuvėlėje pasirodo Sofi mama (užverbuota Saliman) ir palieka krepšį su šnipu. Tai supratusi dykynių ragana numeta šnipą tiesiai į Kalciferį ir šis jį prarijęs sunegaluoja.

Karo įkarštyje Haulas išgydo Kalciferį ir nuramina Sofi, prasitardamas, kad dabar jis turi pas ką sugrįžti. Ragana suvokia, kad Haulas savo širdį saugo Kalciferyje ir jį sugriebia. Sofi Kalciferį aplieja vandeniu ir, piliai begriūvant, Sofi nukrenta į bedugnę. Bedugnėje stebuklingas žiedas jai rodo kelią pas Haulą − į pilies duris, kurias atidarius pasirodo tamsi erdvė. Sofi drąsiai į ją žengia ir supranta atsidūrusi Haulo vaikystėje. Ji pamato, kad demonas, su kuriuo Haulas sudarė sandėrį, iš tikro yra Kalciferis. Sofi grįžta iš vizijos į bedugnę, kur ją suranda Haulas, pasivertęs skraidančiu demonu. Haulas nuneša ją į pilies likučius, kur praranda sąmonę. Sofi paprašo raganos atiduoti Kalciferį, kuris saugo Haulo širdį. Ragana sutinka. Sofi gražina Haului jo širdį ir išlaisvina Kalciferį. Po to pabučiuoja kaliausę, kuri pasirodo yra dingęs princas. Filmo pabaigoje Sofi atjaunėja, nes meilė Haului išsklaidė dykynės raganos burtus.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „All-Time Worldwide Box office“. Internet Movie Database. Nuoroda tikrinta 2012-11-10. {{cite web}}: Cite has empty unknown parameter: |month= (pagalba)