Keleivis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kelto keleiviai viršutiniame denyje

Keleivis – transporto priemone (autobusas, traukinys, laivas, lėktuvas ir kt.) keliaujantis žmogus, kuris nėra jos ekipažo (įgulos) narys. Keleivis transporto priemonėje neatlieka jokių pareigų.

Vežėjas įsipareigoja nuvežti keleivį į paskirties vietą, o jei pervežamas ir bagažas - taip pat į paskirties vietą pristatyti ir bagažą. Keleivis įsipareigoja sumokėti už kelionę ir bagažo pervežimą. Keleivio pervežimo sutarties sudarymą paprastai liudija bilietas, o atidavus pervežimui bagažą išduodama bagažo kvitancija. Bilietų ir bagažo kvitancijų forma nustatoma atitinkamais transporto nuostatais ir kodeksais.

Keleiviais nelaikomi asmenys, išgelbėti jūroje ir paimti į laivą, locmanai ir jų mokiniai bei vaikai iki 1 metų, taip pat asmenys, laikinai dirbantys laive, pastarajam esant uoste.

Rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Keleiviai yra dvejopi:

  • oficialūs keleiviai, kurių kelionė paprastai įforminama kelionės bilietu. Parduodant bilietą vežėjas įsipareigoja pervežti keleivį iš išvykimo vietos į atvykimo vietą, taip pat suteikti kai kurias kitas paslaugas (pvz., suteikti sėdimą ar miegamą vietą, maitinti, pervežti bagažą ir kt.). Bagažo pervežimą paprastai liudija bagažo kvitas ar panašus dokumentas. Į bilieto kainą paprastai į eina ir draudimas.
  • neoficialūs:
    • keleiviniu transportu nelegaliai keliaujantys, bilieto neturintys žmonės (ir nesantys įgulos nariai). Tokie žmonės paprastai vadinami zuikiais.
    • nekeleiviniu transportu pervežami žmonės, kurių kelionė nėra įforminama kelionės bilietu ar kitokia sutartimi.

Teisės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lėktuvu keliaujantys keleiviai Europos Sąjungoje turi teisę į nemokamą maistą ir gėrimus, jei skrydis vėluoja daugiau nei dvi valandas. Jei skrydis vėluoja daugiau nei penkias valandas arba yra atšauktas, keleiviai turi teisę rinktis: ar per septynias dienas atgauti už skrydį sumokėti bilietus, ar skristi atgal į išskridimo vietą, ar tęsti kelionę kitomis transporto priemonėmis. Jeigu skrydis yra nukeliamas į kitą dieną, keleivis privalo gauti nemokamą nakvynę viešbutyje.

Keliautojai, dabar keliaujantys traukiniu, taip pat, turi daugiau teisių, nes ES suvienodino traukiniu ir lėktuvu keliaujančių žmonių teises. Todėl, traukinių keleiviai dabar taip pat turi būti informuojami apie geriausias bilietų kainas, trumpiausio laiko maršrutus, persėdimų variantus, bei stočių pasiekimo galimybes. Jei traukinys vėluoja atvykti nuo vienos iki dviejų valandų, keleiviui turi būti gražinama 25% bilieto kainos kompensacija, jei traukinys vėluoja daugiau nei dvi valandas, turi būti išmokama 50 % kompensacija.

Traukinių kaip ir lėktuvų keleiviams turi būti kompensuota už pamestą arba apgadintą bagažą. Kompensacija keliaujantiems lėktuvu gali būti iki 1220 EUR, o traukiniu iki 1300 EUR.

Artimiausiu metu planuojama užtikrinti daugiau teisių keliautojams, keliaujantiems autobusu[1] ir laivu. Taip pat, ateityje planuojama užtikrinti geresnes sąlygas riboto judrumo žmonėms keliauti autobusu ir laivu[2].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]