Kauno apskrities herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kauno apskrities herbas

Kauno apskrities herbas – vienas iš Kauno apskrities heraldikos atributų. Herbo raudoname lauke sidabrinė tauro galva su auksiniu kryžiumi tarp ragų. Mėlyname bordiūre 10 dvigubų auksinių kryžių.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kauno apskrities, kaip teritorinio - administracinio vieneto, pradžią galima laikyti 15641566 m., kai reformos metu buvo įkurtas Trakų vaivadijai priklausantis Kauno pavietas. Tuomet Kaunui, kaip ir kitiems Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pavietams, buvo leista turėti žemės teismo antspaudą su Lietuvos raiteliu. Be didesnių pakeitimų Lietuvos raitelis naudotas apie 250 metų, tik XVIII a. po Lietuvos herbu imtas dar vaizduoti žemės raštininko herbas, kad būtų lengviau nustatyti, kada tas ar kitas dokumentas išduotas.

Pirmaisiais Rusijos Imperijos valdymo metais, siekiant parodyti Kauno priklausomybę Rusijai, žemės teismo antspauduose atsirado du simboliai: viršutinėje dalyje vaizduotas Rusijos dvigalvis erelis, o po juo – Lietuvos raitelis. Tokia simbolika išliko iki 1831 m. sukilimo. 1842 m. gruodžio 18 d. įkurta nauja Kauno gubernija. Iš pradžių siūlyta gubernijos herbe vaizduoti pilies kieme obeliską, Lietuvos raitelį ir Žemaitijos lokį. Tačiau istorinių simbolių neliko, buvo įteisinta vien rusiška (stačiatikiška) atributika. 1843 m. pastatyta Kauno rotušės aikštėje Borodino paminklo kopija tapo Gubernijos herbo simboliu ir išliko iki XX a. pradžios. Vėliau Kauno apskritis herbo neturėjo.

Svarstant herbo idėjas, nė viena iš dviejų negalėjo tinkamai reprezentuoti Kauno apskrities. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais naudotas valstybės herbas, o Rusijos imperijos metais sukurtas gubernijos herbas buvo skirtas rusiškumui ir stačiatikybei pabrėžti. Pritarta Kauno apskrities administracijos prašymui, kad jų heraldika būtų susieta su Kauno miesto (apskrities centro) simbolika. Į apskrities herbą įdėta tik tauro galva su lotynišku kryžiumi tarp ragų. Be to, jame apskrities statusą rodo mėlynas bordiūras su 10 dvigubų auksinių kryžių.

2003 m. liepos 16 d. Kauno apskrities herbas patvirtintas Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu Nr. 159. Herbo etalono autorius dailininkas Rolandas Rimkūnas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Lietuvos heraldika II / Lietuvos heraldikos komisija prie Respublikos Prezidento (sudarytojas ir parengėjas Edmundas Rimša). Vilnius: Baltos lankos, 2004. ISBN 9955-584-69-6.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]