Kaušėnų memorialas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Žydų holokausto vieta Kaušėnuose (Plungės raj.)

Kaušėnų Holokausto aukų memorialas - Holokausto aukų memorialas, esantis Kaušėnuose, Plungės rajonas. Skirtas atminti sunaikintai Plungės žydų bendruomenei.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaušėnų kaimo kalnelyje 1941 metų liepos 12-13 dienomis buvo žiauriai nužudyta ir palaidota apie 1800 Plungės rajono žydų.[1] Iš pradžių jie 2 savaites buvo laikomi uždaryti Plungės sinagogoje be maisto, antisanitarinėmis sąlygomis. Kai kurie išprotėjo, kai kurie buvo nužudyti, viena moteris pagimdė kūdikį. Po to paeiti galintys buvo varomi pėsčiomis apie 5 kilometrus mirties keliu į egzekucijos vietą. Nebegalintys paeiti buvo sumesti į sunkvežimius ir vežami atskiromis grupėmis.

Pasmerktieji patys turėjo išsikasti duobes, nusirengti ir atsistoti prie jų krašto. Budeliai šaudė suaugusiuosius, o vaikams kulkų pagailėjo – kūdikius paėmę už kojų trenkdavo į medį. Kita atvežtoji aukų grupė turėdavo palaidoti mirusiuosius ir iškasti naują duobę sau.[2]

Atminimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paskutinis Plungės žydas Jakovas Bunka, Antrojo pasaulinio karo veteranas, už kovinius nuopelnus apdovanotas ordinais ir medaliais, su antifašistinės koalicijos armija pasiekęs net Berlyną, per karą praradęs senelius, mažiausią sesutę, tėvą ir brolį, visą likusį savo gyvenimą paskyrė nužudytų Plungės žydų atminimo įamžinimui ir saugojimui. Jakovas Bunka - liaudies menininkas, medžio skulptūrų meistras - kartu su savo draugais medžio drožėjais lietuviais įkūrė Kaušėnų memorialą. Ąžuoliniai paminklai sukurti nuo 1986 iki 1989 metų.

2011 m. atidengta Atminties siena, skirta 1800 nužudytų Plungės žydų. Ši siena sumūryta iš 1800 plytų, paimtų iš nugriautos didžiosios Plungės sinagogos.

Kiekvieną vasarą, trečiąjį liepos sekmadienį, Kaušėnuose vyksta nužudytų Plungės žydų prisiminimo ir pagerbimo ceremonija (organizuoja Jakovas Bunka).

Memorialą nuolat prižiūri ir tvarko Plungės Saulės gimnazijos Tolerancijos ugdymo centras.[3]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]