Katynė (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Katynė

PavadinimasKatyń
Kilmės šalis Lenkija
RežisieriusAndžejus Vaida
Prodiuseris (-iai)Michalas Kviecinskis
(Michał Kwieciński)
Scenaristas (-ai)Andžejus Vaida
Pšemislavas Novakovskis
(Przemysław Nowakowski)
Andžejus Muliarčikas
(Andrzej Mularczyk) (knyga)
KompozitoriusKšištofas Pendereckis
VaidinaMaja Ostaševskaja
Arturas Žmievskis
Pavelas Malašinskis
Andžejus Chyra
Metai2007
ŽanrasIstorinė drama
Trukmė115 min.
KalbaLenkų
PlatintojasITI Cinema
Biudžetas15 mln. PLN
IMDb įrašas

Katynė (lenk. Katyń) – 2007 m. lenkų režisieriaus Andžejaus Vaidos istorinė drama pagal Andžejaus Muliarčiko (lenk. Andrzej Mularczyk) knygą „Post mortem. Katynės apysaka“ (lenk. Post mortem. Opowieść katyńska). Peržiūros amžiaus riba : N-18.

Tai Lenkijos karininkų istorija, kuriuos antrojo pasaulinio karo metu sušaudė NKVD. Filmas apie komunistinio režimo melą, kuris siekė visiems laikams pamiršti šią tragediją. Filmas apie nesutramdomą kovą už teisybę ir atminimą.

Filmo premjera įvyko 2007 m. rugsėjo 17 d. Varšuvoje.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Antrojo pasaulinio karo pradžia. 1939 m. rugsėjo 17 d. po fašistinės Vokietijos įsiveržimo į Lenkiją, Stalino įsakymu Raudonoji Armija taip pat įžengia į Lenkijos žemę. Didžioji lenkų karininkų dalis patenka į rusų nelaisvę. Ana laukia sugrįžtančio vyro, bet vietoj to gauna nenuginčijamus įrodymus apie jo žūtį nuo rusų NKVD. Generolo žmona apie tai sužino 1943 m., kai vokiečiai aptiko masinių žudynių vietą Katynės miške.

Į ką bus panašus pokario moterų, laukiančių savo vyrų ir mylimųjų, gyvenimas naujoje TSRS kontroliuojamoje valstybėje? Ar išsaugos žodžiai „Tėvynė“ ir „Laisvė“ savo reikšme tiems, kurie sutiko su nauja tvarka?

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

ir kt.

Faktai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Filmas paremtas aukų laiškais ir dienoraščiais, kuriuos 1943 m. iškasė masinius kapus Lenkijoje aptikę vokiečiai. „Nuodugni apieška. Jie nerado mano vestuvinio žiedo. Paėmė mano diržą, mano peiliuką ir mano laikrodį. Jis rodė 6:30 Lenkijos laiku. Kas mums bus?“ – paskutinis įrašas vienos iš aukų užrašuose.
  • Katynės miške 1940 m. buvo nužudytas ir filmo režisieriaus A. Vaidos tėvas Jokūbas Vaida (lenk. Jakub Wajda) (sąrašo Nr.0844), bei kai kurių kitų filmo kūrėjų artimieji[1].
  • 2007 m. pradėjus rodyti filmą, Rusijos laikraščiuose „Rosijskaja Gazeta“, „Pravda“ ir kituose pasirodė komentaras, kuriame sovietų dalyvavimo Katynės žudynėse įrodymai vadinami „nepatikimais“, o faktai sufalsifikuoti[2].

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.rg.ru/2004/02/25/vaida.html Interviu su A. Vaida „Российская газета“ - Nr.3413 2004 m. vasario 25 d. (Rusų kalba)
  2. http://www.pravda.ru/culture/cinema/foreigncinema/261096-0/ Katynė – amoralus A. Vaidos šou „Правда“ - Андрей Щербаков, 2008 m. kovo 27 d. (Rusų kalba)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]