Katonas Jaunesnysis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Katonas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Katono statula Luvro muziejuje. Katonas ruošiasi nusižudyti, skaitydamas Platono pateiktą Sokrato mirties aprašymą.

Markas Porcijus Katonas (lot. Marcus Porcius Catō, dar žinomas kaip Katonas Jaunesnysis, lot. Cato Minor, 9546 m. pr. m. e.) – sen. Romos respublikos politikas ir stoikas, išgarsėjęs nepaperkamumu, principingumu ir užsispyrimu.

65 m. pr. m. e. Katonas tapo kvestoriumi ir senatoriumi. Jis palaikė optimatų partiją. 63 m. pr. m. e. buvo išrinktas plebėjų tribūnu ir po metų kartu su Ciceronu sužlugdė Katilinos sąmokslą. Vėliau Katonas kovojo prieš triumviratą, o šiam žlugus, palaikė Pompėjų kovoje prieš Cezarį.

Pilietiniame kare Farsalo mūšyje Cezariui įveikus Pompėjų, Katonas kartu su Metelu Scipionu pasitraukė į Afriką, kur vėl surinko armiją. Tapso mūšyje 46 m. pr. m. e. skaičiumi mažesni Cezario legionai sumušė Metelo Scipiono vadovaujamą kariuomenę, ir priešingai nei jam įprasta, Cezaris įsakė nužudyti tiek pasidavusį Metelą, tiek jo pasidavusius karius.

Pats Katonas mūšyje nedalyvavo, ir sužinojęs apie galutinę Cezario pergalę, pasirinko savižudybę nesuteikdamas Cezariui garbės dovanoti jam gyvybės suteikiant nugalėtojo malonę.