Katino sugrįžimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Katino sugrįžimas

„Katino sugrįžimo“ DVD anglų kalba viršelis
Pavadinimas猫の恩返し
(Neko no Ongaeshi)
Kilmės šalisJaponija
RežisieriusHiroyuki Morita
Prodiuseris (-iai)Hayao Miyazaki
Toshio Suzuki
Scenaristas (-ai)Aoi Hiiragi
Reiko Yoshida
KompozitoriusYūji Nomi
Metai2002
ŽanrasNuotykių
Trukmė75 min.
Kalbajaponų
PlatintojasToho“ (Japonijoje)
IMDb įrašas

Katino sugrįžimas (jap. 猫の恩返し = Neko no Ongaeshi) – 2002 m. japonų anime nuotykių filmas. Filme plėtojama 1995 m. filmo „Širdies šnabždesys“ šalutinio veikėjo katino Barono istorija, susijusi su mergaite Haru.

Apie filmą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Katino sugrįžimas“ (tiesiogiai verčiant Katino grąža arba Tai, kas sugrąžinta katino) pastatytas Aoi Hiiragi mangos Neko no Danshaku, Baron motyvais. Filmas sukurtas japonų „Studio Ghibli“ studijos. Filmas pristatytas Japonijos kino teatruose 2002 m. liepos 20 d. ir buvo komerciškai sėkmingu. Viso Japonijos kino teatruose filmas surinko 50,5 mln. pajamų skaičiuojant JAV doleriais ir buvo septintu pagal pajamas metų filmu Japonijoje.[1] Filmą prodiusavo legendinis režisierius Hayao Miyazaki, tačiau paties filmo meninis apipavidalinimas ir animacija ženkliai skiriasi nuo originalių Hayao Miyazaki filmų.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Mergaitė Haru yra mokyklos nevykėlė, ji vėluoja į pamokas, moksladraugiai iš jos juokiasi, o jos simpatija vaikinas draugauja su kita mergina. Eidama į mokyklą su drauge Haru išgelbsti katiną nuo patekimo po automobilio ratais. Katinas užkalbina Haru ir padėkoja už išgelbėjimą. Grįžus namo, vakare Haru einant miegoti, jai pasigirsta garsai nakties metu. Išėjusi į namų kiemelį ji pamato kačių procesiją, kuri sustoja ties namo kiemo varteliais. Procesija atlydi Kačių karalystės karalių, kuris asmeniškai padėkoja Haru už katino išgelbėjimą, nes išgelbėtasis buvo jo sūnus princas ir Kačių karalystės sosto įpėdinis. Kartu kačių karalius pažada Haru atsidėkoti.

Kitą rytą Haru atsibunda ir pamano, kad nakties reginys buvo tik sapnas. Namo kiemelyje ji randa augant daug „kačių žolės“ ir į mokyklą paskui žolių kvapą ją atsiveja būrys kačių. Savo mokinės spintelėje ji randa daugybę dovanų dėžučių su supakuotomis pelėmis. Po pamokų Haru apsiima pabudėti klasėje vietoj draugės ir vėliau išeidama iš mokyklos sutinka katiną, kuris yra Kačių karalystės pasiuntinys. Katinas paklausia, kaip Haru patiko dovanos? Į tai Haru atsako, kad ji yra žmogus ir jai nereikalingas kačių maistas: „kačių žolė“ ir pelės. Kačių karalystės pasiuntinys nusimina, jis pažada Haru būtinai atsidėkoti ir pasiūlo jai apsilankyti Kačių karalystėje bei tapti kačių princo žmona. Haru nespėjus paprieštarauti kačių pasiuntinys nusprendžia, kad reikalas jau sutartas ir pasišalina. Tuo tarpu nustebusiai Haru paslaptingas balsas pataria ieškoti kačių kanceliarijos mieste, kur jai padės nebūti nugabentai į Kačių karalystę ...

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]