Kategorijos aptarimas:Nepilni

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Yra problema - ketvirtadalis visų straipsnių pažymėti kaip {{stub}}, bet visi tie straipsniai labai skirtingo pabaigtumo lygio (pvz. Argentinos istorija pilnesnis nei daugelis nepažymėtų stub). Taigi siūlau ką nors keisti, kad būtų lengviau prižiūrėti. Mano pasiūlymas:

  • {{stub}} {{geostub}} {{animal-stub}} ir pan stub dėti tik tada, kai straipsnis tik sukurtas ir beveik be informacijos (pvz. Balbieriškis - miestas Vilniaus rajone);
  • straipsniams, kurie jau rimčiau aprašyti, bet žinoma, kad jie dar bus pildomi (pvz jei yra paliktų nepradėtų skyrelių), sukurti naujus šablonus - {{nebaigta}} ar panašiai.

Kažkaip neblogai būtų ir stub išversti į lietuvių kalbą, nes mano supratimu tai reiškia ne "nebaigtas", bet tik pradėtas; aš vienintelį sugalvoju žodį kuris su tuo asocijuojasi - "daigas" (metaforiškai reikš kad jau sėkla išdaiginta, bet dar reikia priauginti mėsos ir kitokių lapų). Taigi, kas mano panašiai kaiop aš, o gal kas nors visai priešingai? Knutux 10:28, 11 Bal 2005 (EEST)

Aš tai žinau, kad "daigas" daugelyje Lietuvos vietų reiškia tokius nesusitupėjusius treninguotus paauglius :-) O šiaip, manau, kad tiesiog pakaktų turėti dviejų lygių kategorijas: pradinę (kai straipsnyje yra tik definicija) ir vystymosi (kai straipsnis jau gana platus, bet dar liko svarbių dalykų, kuriuos reitų aprašyti). Specifiniai nebaigtumo atvejai gali būti susieti su temomis, tačiau tai (mano manymu) mažiau aktualu. --Tractor 10:48, 11 Bal 2005 (EEST)
Manau, kad nebaigtas yra nebaigtas, ir nesvarbu ar liko parašyti vieną skyrelį ar 80 proc. teksto. Tiems, kurie tik su vienu sakiniu, galima naudoti ir dabar esantį užrašą, kuris yra prie nesukurtų metų puslapių, berods {{Sablonas}}.Dirgela 11:33, 11 Bal 2005 (EEST)

Žymės prasmė ir reikšmė[redaguoti vikitekstą]

Jei nediferencijuoti nebaigimo lygio, tai tada vos ne prie bet kurio straipsnio galima dėti žymę kad nebaigtas, nes visad yra ką dar prirašyti. O kadangi tos žymės yra daugiau ne skaitymui, bet kaip įrankis tiems, kurie nežino ką rašyti naujo - nueina į nepilnų (pustuščių) kategoriją, išsirenka straipsnį ir plečia. O tokie kur skyrelio trūksta ar šiaip nedaug ko nors, tai dažniausiai tas rašytojas, kuris paliko nebaigtą syrelį, tai dažniausiai ir planuoja pabaigti, tai gal tokiu atveju net nereikia tos žymės? Knutux 11:41, 11 Bal 2005 (EEST)

Žymės reikia ne tik visiems, kad žinoti, kuris straipsnis nebaigtas, bet ir tam, kuris rašė, kad neužmirštų... O šiaip - tiesiog gali būti dvi skirtingos straipsnių pildymo logikos, kurioms ir vertėtų turėti skirtingus šablonus (kategorijas):
  1. "Aš žinau, ką šitas žodis reiškia, tegul ir kiti tai žino, nesvarbu, kad mano žinios menkos". - Tokiu atveju sukuriamas straipsnis, kuriame yra apibrėžimas (definicija), pvz.: "Leprozoriumas - ligoninė, kurioje izoliuotai laikomi reupsais sergantys ligoniai".
  2. "Aš jau parašiau nemažai apie tam tikrą temą, tačiau liko nepaminėtų labai svarbių dalykų", pvz. reikia parašyti dar vieną svarbų skyrių tam tikra tema, tarkim, "Vilnius - Istorija".

--Tractor 16:07, 11 Bal 2005 (EEST)

Kokybės rodikliai[redaguoti vikitekstą]

Nepabaigti straipsniai ir jų skaičius yra vieni iš Vikipedijos kokybės rodiklių. Lietuvių liaudis sako, kad ir šaukštas deguto sugadina visą statinę medaus.

Tad norėtųsi, kad "vaizdelis" ties šia kategorija būtų vis geresnis ir geresnis, t.y. bent jau dviženklis straipsnių skaičius... Ooom 20:22, 9 Gruodžio 2005 (EET)

Geresnio vaizdo tikrai norėtųsi, bet kažin ar dviženklis skaičius realus tikslas, visgi dabar rodos solidus keturženklis skaičius, taigi bendram straipsnių skaičiui augant nelabai realu taip smarkiai sumažinti nepilnų. Bet tas nebūtinai yra blogai - kitų kalbų Vikipedijos irgi turi daugybę stub straipsnių ir tas nelabai trukdo, jei tik yra pakankamai daug juos atsveriančių ne stubų. Taip kad geriau apsibrėžiam procentinį tikslą (pvz ne daugiau 10-15 %), kad būtų realus tikslas, bus smagiau siekti. knutux 08:48, 10 Gruodžio 2005 (EET)
ok, 10 % - riba. Kas padės ją pasiekti, bus įrašytas į garbės lentą, be to tam personaliai sukursiu padėkos panegiriką. Kas po to pirmasis sukurs straipsnį, kurio dėka bus pasiekta 10,01 % nepabaigtų straipsnių riba : ) , tas sulauks asmeninių rekomendacijų (savo vikipašte) dėl kūrybos tikslingumo, info apie enciklopedijos idėją, prigimtį ir jos prasmę... Ooom 22:28, 10 Gruodžio 2005 (EET)
Manau 80:20 santykis yra visai realus ir priimtinas 90:10 arti idealo, tačiau gali sukelti netikėtų keblumų. Taip pat bent daliai "nepilnų" straipsnių greičiausiai taikyti per griežti pilnumo reikalavimai.Dirgela 18:53, 11 Gruodžio 2005 (EET)
užsibrėžtų tikslų nebūtina pasiekti per kokį mėnesį. Geriau dirbti ilgėliau, bet nuosekliai kelti sau kokybės kartelę. O 80:20 galima pasiekti gana greitai - dar apie 600 papildomų stubų ir mes jau tikslo viršūnėje. Po to reikės kitų tikslų. O idėjų kol kas neturime per daugiausia, kaip tobulinti VP. Ooom 00:05, 12 Gruodžio 2005 (EET)
Kažin ar taip lengvai pasiektume 80% pilnų straipsnių, kai šiuo metu teturime 71,40% . knutux 09:04, 12 Gruodžio 2005 (EET)
Tai ir yra didžiausias klausimas ar prioritetas yra nesami straipsniai ar nebaigti. Kai pasižiūri kokia galybė temų yra apie kurias neparašyta nei eilutė tai pradedi galvoti, kad gal pirma straipsnių skaičium pasivykim VLE, o tada tobulinsim :) Beje yra dar vienas sprendimas - leisti kompaktus su užbaigtų ir tvarkingų straipsnių rinkiniais, nes wp internetinė versija tiesiog pagal idėją pasmerkta būti niekada nepabaigta. Dirgela 06:44, 14 Gruodžio 2005 (EET)
Iš kito kampo žiūrint, tai gerai, jei yra daug VP straipsnių, turinčių iw nuorodas.

Google dažnai išmeta straipsnius, esančius VP, į pirmą penketuką. Tad jei per Lietuvišką VP bus galima nueiti į kitakalbes VP, tai būtų labai gerai. Vien tai yra pliusas, kad skaitytojas būtų pratinamas prie VP aplinkos ir galės sėkmingai joje naršyti. Kuria kalba - kita šneka.

Visgi turinio kokybe ir straipsnių išsamumu dar negreitai priatėsime prie Didžiųjų VP. Todėl naujų ir nepilnų str. kūrimas neturėtų būti vertinamas kaip bendros kokybės "mažinimas".

Vien tai, kad Google paieškoje bus nuorodų į VP, tai bus jau labai daug. "Nežinomas" info šaltinis (šiuo atveju - lietuviška VP) pritrauks dėmesį ir paskatins domėtis Laisvąja enciklopedija. Tokia dėmesio patraukimo forma kol negali pasigirti nei LTE, nei kitos "popierinės" enciklopedijos.

Tad kuo daugiau sąvokų bus VP, tuo bus tikėtinas didesnis patekimo į VP per paieškos sistemas procentas. --Ooom 23:56, 1 Vasario 2006 (EET)

Bendra tvarka[redaguoti vikitekstą]

Padariau bendra tvarka, dėl stubų kategorijų. Pvz. kategorija:Nepilni Lietuva, analogiškai pakeičiau geografinius ir kt. bei naujus, su laikų visi nukeliaus iš kategorija:Nepilni geografiniai į kategorija:Nepilni Geografija. Perkėlimui reikalingas išsaugojimas, tada straipsnis pagal stubo nuoroda nukeliauja į naują kategoriją.

Mėginsiu kiek galiu daugiau padaryti stubų sričių. Vėliau bus labai patogų. Atlantas 11:57, 30 Gruodžio 2005 (EET)

Vikipedijoje atsirado daugiau sistemiškumo ir tvarkos. Dabar naujas VP bendruomenės narys gali gana greitai atrasti nebaigtų straipsnių kategorijas ir iš jų pasirinkti sau tinkamas. Naršymas po nebaigtus esmingai palengvėjo. --Ooom 23:56, 1 Vasario 2006 (EET)
Nelabai supratau, kodėl Martynas Patasius padarė Kategorija:Nepilni Krepšinis iš mažosios raidės, t.y. Kategorija:Nepilni krepšinis, kai visos kitos kategorijos šalia, pvz Knygos, Matematika ir tt, pavadintos didžiosiomis? Kurį man dabar pildyti? Ir jei perkeliamas turinys, tai kodėl ne visas? Dezaz
Aišku... :) Atsiprašau, nepastebėjau. Iš pirmo žvilgsnio pasirodė, kad be reikalo didžioji raidė panaudota. Juolab, kad šablone buvo užrašyta [[Kategorija:Nepilni Krepšinis|Krepšinis]], tad visi straipsniai į šią kategoriją ėjo prie raidės K... Bet, kiek suprantu, viskas jau atitaisyta. --Martynas Patasius 15:41, 2007 Balandžio 20 (EEST)