Kategorijos aptarimas:Knygnešiai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kažin kodėl pervadinta - įdomu kokių šalių dar yra buvę knygnešių, jei ne Lietuvos. Siūlau gražinti kategoriją taip kaip buvo. Dirgela 07:06, 10 Balandžio 2006 (EEST)

Pilnai pritariu. knutux 07:45, 10 Balandžio 2006 (EEST)
Sveiki. Visuotinai stumiama mintis, kad knygnešiai - unikalus reiškinys. Nors, kiek suprantu, knygnešystės užuomazgų buvo lenkų okupuotame Vilniaus krašte, spaudos draudimo metu galėjo būti Latvijoje. Be to, knygnešyštės terminas vartojamas ir platesniame kontekste, - kaip uždraustų spaudos leidinių gabenimas per sieną. Tokie reiškiniai neišvengiamai turėjo būti daugelyje bolševikų okupuotų valstybių - na, pavyzdžiui, kad ir VDR. Prisimintinas ir paskutiniais metais vykęs spaudos gabenimas iš Vilniaus į Minską. Deja, mano žinios šioje srityje negilios, todėl grąžinu į ankstesnę padėtį. Pagarbiai, Kvitas 08:18, 11 Balandžio 2006 (EEST)

Dėl pavadinimo papildymo[redaguoti vikitekstą]

Siūlau pavadinimą pervadinti į "Knygnešiai ir daraktoriai". Šios dvi kategorijos yra neatsiejamos, daryti dvi atskiras kategorijas būtų nelogiška. Tačiau knygnešių ir daraktorių veikla turi ir skirtumų, todėl juos vadinti vienu "knygnešių" vardu vadinti netinka. Manau, kad pervadinta kategorija labiau atspindėtų to meto asmenybių veiklą. Kvitas 18:38, 29 Birželio 2006 (EEST)