Kategorijos aptarimas:Biologija

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Siūlau nekurti gausybės kategorijų pagal biologijos šakas, kol nėra kuo ta kategorijas užpildyti. Geriau būtų idealią kategorijų sistemą aprašyti čia, aptarime, ir atsiradus daugiau tam tikros temos straipsnių parūšiuoti juos į naujai sukurtas kategorijas.Dirgela 19:50, 2006 Lapkričio 21 (EET)

Atskiros biologijos disciplinos tiria gyvybę - atsiradimą, raidą ir pan., o kaip gyvybė yra platesnė sąvoka už biologiją nesuprantu - negi biologija yra gyvybės sąvokos dalis???--Dirgela 21:35, 2007 Vasario 18 (EET)

Biologija yra mokslas apie gyvąją gamtą, jоs dėsnius.“. Gyvoji gamta - gyvybė. Gyvybė - vientelis biologijos tyrinėjimo objektas. Pvz., anglų Viki yra tokie str. kaip ar pati planeta gyva ir pan., kurių nenagrinėja Biologija, bet jie patenka į gyvybės kategoriją. Galima pakeisti kat. pavadinimą „Gyvybė“ į „Gyvenimas“, gal tiksliau bus, bet vis tien reikšmė ta pati. --Atlantas 21:47, 2007 Vasario 18 (EET)
Taip, pagal apibrėžimą ir būtų "biologijos kategorijoje yra biologijos srities straipsniai" arba "biologijos kategorijoje yra straipsniai apie gyvąją gamtą, jos dėsnius". Galima turėti "gamtos" kategoriją tokiu pačiu pavadinimu, tačiau "biologijos" straipsnis į ją nepatektų, nes biologijos mokslas nėra nei gyvoji gamta, nei jos dėsnis. Jei taip daryti reikia visiškai reformuoti visą kategorizaciją, nes dabar straipsniai daugiausia suskirstyti pagal mokslus juos tiriančius mokslus. Tačiau reikia, kad būtų suformuluota visa kategorizacijos sistema, pvz., kur pateks straipsniai apie mokslus ir pan., kitaip bus tik košė, nes visi turės savo supratimą kas kur "labiau tiktų". --Dirgela 22:14, 2007 Vasario 18 (EET)
Košės lyg ir pavyko išvengti kitose Vikipedijose, žiūrėjau anglų ir rusų, kurias suprantu. Viso pasaulio nesukategorizuosi pagal mokslus. Dėl gamtos tikrai nenusileisiu. Jei į gamtos kategoriją per gamtos mokslus patenka biologija tai ji patenka ir į gamtą viskas logiškai gaunasi, laikykimės tokios hierarchijos. Kodėl tada yra muzika kategorija, o ne muzikologija, bendrinė sąvoka aukščiau už mokslą.--Atlantas 22:27, 2007 Vasario 18 (EET)
Pasakyk konkrečiau - ko negalima sukategorizuoti pagal mokslus? O jei pasiūlyčiau kategorijas daryti tokiu principu - "daiktai" "reiškiniai" ir "idėjos". Arba "realybė" ir "nerealūs dalykai". Ir vieną sykį sugalvojęs tikrai nenusileisiu. Galiu dar prisigalvoti šimtus variantų, jei būtų pageidavimas. Čia kiek žmonių tiek bus idėjų, tiksliau vienims vienaip gražu ir logiška, kitiems kitaip gražu ir logiška. Skirstymas pagal mokslus kol kas atrodo vienintelis neutralus ir leidžiantis kategorizuoti visus vikipedijos straipsnius, išskyrus biografijas ir neenciklopedinius straipsnius kaip "sąrašai". Beje kaip su muzika - ar ji pateks į "gamtos" kategoriją? Greičiausiai taip, nes reiškinys fizikinis, reiškia gamtinis ;)--Dirgela 22:41, 2007 Vasario 18 (EET)
Šiaip net juokinga pasidarė paskaičius "Košės lyg ir pavyko išvengti kitose Vikipedijose", nes ko jau ko, bet kategorizavimo košės angliškoje Vikipedijoje tikrai yra labai daug. O dėl to gamtos brukimo be rimtos priežasties pilnai sutinku su Dirgela - gamtos kategorijos nereikia, nes tai nepadės naršyti kategorijų medyje, nebent tik suklaidins (kaip ir biografijas pakišus po visuomene manau kad retas kuris rastų taip paslėptą biografijų kategoriją). knutux 14:27, 2007 Vasario 19 (EET)