Katangos kryžius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Katangos kryžius

Katangos kryžius, handa – lieto vario kryžius, nuo XVI a. iki XX a. pradžios naudotas dabartinės Kongo Demokratinės Respublikos, Zambijos ir Zimbabvės teritorijoje naudotas vietoj monetų.

Forma Katangos kryžiams lieti

Katangos kryžiai būdavo įvairių dydžių, tačiau dažniausiai apie 20 cm skersmens (nuo 15 iki 50 cm), sverdavo apie 1 kg (nuo 200 g iki 1,5 kg). Kryžiai pavadinti pagal Katangos provinciją, vario rūdomis turtingą Kongo kalnakasybos regioną pietrytinėje Kongo Demokratinės Respublikos dalyje.[1]

Katangos kryžius liedavo vietiniai kalviai – vario lydalas būdavo pilamas į smėlio formas su ten išspaustomis kryžiaus pavidalo tuštumomis.

Katangos kryžiai Katangos vėliavoje.

Vertė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tuo metu, kai Katangos kryžiai buvo apyvartoje, už vieną kryžių būdavo galima nupirkti apie 10 kg miltų, ar 5-6 vištas, ar 6 kirvius. Už 14-16 kryžių būdavo galima gauti nuotaką.[2]

Katangos kryžiai vėliavoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1960 m. Belgų Kongo provincija Katanga paskelbė savo nepriklausomybę nuo būsimos Kongo respublikos. Taip sukurtos Katangos valstybės vėliavoje buvo pavaizduoti trys raudoni Katangos kryžiai. 1961 m. Katangos kryžiai buvo pavaizudoti ir Katangos valstybės monetose. Dabar ši vėliava naudojama Katangos provincijoje.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]