Kastel del Montė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kastel del Montė
Pasaulio paveldo sąrašas

Vieta Italijos vėliava Italija
Tipas Kultūrinis
Kriterijus i, ii, iii
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda (angl.) (pranc.): 398
Regionas** Europa ir Šiaurės Amerika
Įrašymo istorija
Įrašas 1996  (20-oji sesija)
Kastel del Montė šalies/regiono žemėlapyje
Vikiteka: Kastel del Montė
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Kastel del Montė (it. Castel del Monte, 'kalno pilis') – Frydricho II 1240 m. suprojektuota pilis, dabartinės Italijos teritorijoje, Apulijos regione, Andrijoje. Tai vienas iš tobuliausių viduramžio statinių. 1996 m. pilis buvo įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kastel del Montė pastatytas ant mažos kalvos 540 m aukštyje virš jūros lygio Andrijoje, neapgyvendintoje teritorijoje, todėl gerai matoma iš toli. Netoliese yra Santa Maria del Monte vienuolynas. Pilis pastatyta seniau čia buvusios tvirtovės vietoje, tačiau jos liekanų teritorijoje neliko.

Nors pilis buvo pastatyta Frydricho II įsakymu, jis niekada į ją neatvyko. Pilis buvo naudojama kaip karališkos šeimos narių prieglobstis medžioklės metu. Po Frydricho mirties 1250 m. pilies paskirtis buvo keletą kartų keičiama – čia buvo kalėjimas, vėliau ten žmonės slėpdavosi nuo maro bei kitų epidemijų. Galiausiai pilis liko užmiršta. Kadaise pilyje buvo marmurinės sienos bei kolonos, tačiau jas išardė vandalai. Istorikai iki šiol negali nustatyti, kokia buvo pagrindinė pilies paskirtis – Frydrichas jos net nematė. Teorijos yra įvairiausios, viena iš jų netgi teigia, kad pilis tai NSO nusileidimų vieta. Dauguma istorikų sutinka, kad pilis nebuvo pastatyta gynybos tikslams.

Pilies planas

Pastatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kastel del Montė tai taisyklingojo aštuonkampio formos dviaukštis pastatas. Kiekviename aukšte yra 8 pereinamos patalpos, išdėstytos aplink nedidelį aštuonkampį kiemą. Kiekviename pilies išoriniame kampe yra bokštas (trijuose yra laiptai, vedantys į viršų). Oktagonas (aštuonkampis) – tai simbolis, jungiantis kvadratą (žemės simbolis) bei apskritimą (dangaus simbolį). Manoma, kad daug keliavusį Frydrichą II tokiam pastatui įkvėpė musulmonų Uolos kupolas Jeruzalėje arba Acheno katedros rūmų koplyčia.

Pilies sienos yra 25 m aukščio, bokštų aukštis – 26 m. Vidinio aštuonkampio kraštinių ilgis – 16,5 m, bokštų – 3,1 m. Įėjimas į pilį – iš rytų.

Įdomybė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Italijos 1 euro cento averse pavaizduota Kastel del Montė.

Kastel del Montė panorama iš vidaus