Kasacinis teismas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Manoma, kad šis straipsnis skiria per mažai dėmesio vieniems geografiniams regionams ir per daug – kitiems.
Jei galite, subalansuotai perrašykite straipsnį, neskirdami jokiam regionui perdėto dėmesio. Taip pat galite padėti susitarti dėl sprendimo diskusijų puslapyje.

Kasacinis teismas – kasacinės instancijos teismas. Peržiūri apeliacinės instancijos teismų sprendimus ir nutartis kasacine tvarka.

Teisės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kasacinis teismas gali priimti, pvz., sprendimą perduoti bylą apeliacinės ar pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo. Neperduodamas bylos iš naujo nagrinėti, gali pakeisti teismo sprendimą arba priimti naują. Taip pat atitinkamai pakeisti bylinėjimosi išlaidų paskirstymą.

Lietuva[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas

Lietuvoje kasacine tvarka bylas nagrinėja Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Kasacinis teismas, neperžengdamas kasacinio skundo ribų, patikrina apskųstus sprendimus ir (ar) nutartis teisės taikymo aspektu. Kasacinis teismas yra saistomas pirmosios ir apeliacinės instancijos teismų nustatytų aplinkybių (LR CPK 353 str. 1 d.).

Teismas turi teisę peržengti kasacinio skundo ribas, jeigu to reikalauja viešasis interesas.

Kasacinis teismas dėl kasatoriaus negali priimti blogesnio sprendimo, negu yra skundžiamas sprendimas ar nutartis, jeigu sprendimą skundžia tik viena iš šalių. Nelaikomas blogesnio sprendimo priėmimu skundžiamo sprendimo ar nutarties panaikinimas ir bylos perdavimas nagrinėti iš naujo žemesnės instancijos teismui, taip pat kai sprendimas priimtas Lietuvos civilinio proceso kodekso 353 straipsnio 2 dalyje numatytu atveju (LR CPK 353 straipsnis „Bylos nagrinėjimo ribos“).[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]