Karuosta

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Karosta)
Liuneto liekanos.
Šiaurinių fortų pirmosios baterijos liekanos.

Karuosta (latv. Kara Osta 'Karo uostas') – rajonas šiaurės Liepojoje (Latvija). 18901906 m. Rusijos caro Aleksandro III įsakymu Karuosta statyta kaip karinė jūrų bazė. Vėliau buvo naudojama Tarybų Sąjungos Baltijos karinio jūrų laivyno.

Įtvirtinimai pastatyti 18941900 m. Kariniams tikslams įtvirtinimai taip ir nebuvo panaudoti, o kariuomenė juos paliko 1908 m. Per Pirmąjį pasaulinį karą, 1915 m. vasarą, fortai buvo susprogdinti, kad jų nepanaudotų vokiečiai.

Antro pasaulinio karo metu Karuostoje įsikūrė Sovietų armija. Miestelis puikiai tiko karinei bazei, nes turi neužšalantį uostą, todėl čia galėjo švartuotis povandeniniai laivai.

1994 m. galutinai iš Latvijos pasitraukus Sovietų armijai, Karuostoje liko gausybė negyvenamų butų blokiniuose pastatuose, kuriuose būdavo apsistoję per 20 000 kareivių. Rajone vyrauja didelis nedarbas, nusikalstamumas ir narkomanija.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turizmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šv. Nikolajaus katedra Karuostoje

Buvęs Karuostos kalėjimas, kuriame būdavo kalinami karo nusikaltėliai, šiuo metu yra paverstas turistų stovykla. Kalėjime galima praleisti naktį kaip nusikaltėliui.

Taip pat rengiamos ekskursijos po išlikusius įtvirtinimus.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]